Mes de paraules

Divuit anys de la Colla Castellera de Figueres sintetitzats en una mostra de fotografia al Consell Comarcal

Colla Castellera de Figueres
Detall de l'exposició de fotografia dels 18 anys de la Colla Castellera de Figueres

L’exposició dels 18 de la Colla Castellera de Figueres es pot visitar durant tot el mes d’agost a la sala d’exposicions del Consell Comarcal de l’Alt Empordà

Colla Castellera de Figueres
Detall de l’exposició de fotografia dels 18 anys de la Colla Castellera de Figueres

La sala d’exposicions del Consell Comarcal de l’Alt Empordà acull fins al 28 d’agost la mostra de fotografies commemorativa dels 18 anys de l’entitat (la majoria d’edat), que inclou una cinquantena d’imatges, complementada amb material audiovisual que es pot visualitzar de forma permanent al mateix espai. L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres durant l’horari d’atenció al públic de les oficines del Consell, és a dir de les 9 del matí a les 5 de la tarda.

Història Colla Castellera de Figueres

L’11 de setembre del 1996 un grup de 19 persones de tots els àmbits però unides per l’afecció al món casteller es van reunir en un sopar amb la idea de crear la primera colla castellera a la ciutat de Figueres i la segona a l’Alt Empordà. A aquesta idea s’hi van afegir membres dels Marrecs de Salt i de la Colla Castellera de l’Albera i persones procedents de diversos municipis de la comarca, que tot seguit van constituir la Colla Castellera de Figueres. Van celebrar una assemblea en la qual es van aprovar els Estatuts i va quedar nomenada la junta que presidia Jordi Jordà, un personatge clau i essencial per la Colla que en va ser president durant 4 anys.

Colla Castellera de Figueres
Actuació de la Colla Castellera de Figueres, aquest cap de setmana, a la Catalunya Nord / Foto: arxiu

En reunions posteriors es va acordar el color de la camisa. Es va dubtar entre el lila i el verd, però aviat van escollir el lila, color del vi, una producció esencial de la comarca. Pel que fa al logotip el va dissenyar Cati Palou amb una imatge dinàmica.

Un cop formada, la colla figuerenca l’integraven unes 60 persones de Figueres, Vilafant, Roses, Llers i Masarac entre d’altres. Els assajos es van començar a realitzar dimecres i divendres al vespre a l’escenari del Teatre Jardí però aviat es van traslladar a l’antic Escorxador.

La primera actuació pública va ser a l’aparcament del pavelló d’esports el 26 d’octubre del 1996 on van descarregar un pilar de 4, un 4 de 5 net i un 4 de 4 aixecat per sota.

El bateig públic, però, va ser el diumenge 4 de maig de 1997 dins els actes de les Fires i Festes de la Santa Creu a la Plaça de l’Ajuntament on els van apadrinar els Castellers de Barcelona i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. En aquesta diada van aixecar una vintena de castells entre els quals un 4 de 6 i un 3 de 6 aixecat per sota. Al mateix temps a la Colla s’hi va afegir un grup de grallers que hi havia a Figueres i es va començar a editar una revista anual.

Ben aviat van assolir la categoria de ‘colla de 7’, és a dir, que aixecaven castells de set pisos d’alçada i que han anat mantenint al llarg de la seva història.

Més tard es va canviar l’emplaçament del local d’assaig a una nau industrial prop del cementiri i posteriorment al Molí de l’Anguila, espai cedit exclusivament a la Colla Castellera de Figueres per part del consistori de la ciutat.

L’any 2000 va ser el més destacat de la Colla en quant a estructures: van aconseguir carregar en algunes ocasions el pilar de sis, essent, encara ara, el sostre casteller de la Colla a més de carregar la torre de 7 i descarregar el 5 de 7 i el 4 de 7 amb l’agulla. El mateix any van participar al Concurs de Tarragona quedant en vuitena posició.

Després la Colla ha tingut alts i baixos però ha aconseguit al llarg de la seva història mantenir- se a la categoria de 7 i 7 i mig.

Colla Castellera de Figueres
Els castellers de Figueres carregant un quatre de set amb l’agulla per la diada de Sant Pere / Foto: arxiu

El 2011 es va celebrar el 15è aniversari de la Colla, per això es van crear nombrosos actes i diades d’alçada. Per la diada d’aniversari es va convidar als Castellers de Barcelona –padrins dels figuerencs i una colla històrica- i els Castellers de Vilafranca, la que es considera la millor colla del panorama actual. En aquesta diada la colla local va aconseguir el repte de descarregar tres castells de set pisos. Mesos després, a la diada de final de temporada van aconseguir descarregar el primer 3 de 7 amb l’agulla de la seva història, construcció que han repetit als anys posteriors.

El 2012 el primer van descarregar el primer 7 de 6 i també carregar el 5 de 7 10 anys després de no aconseguir-ho. El passat mes d’abril van descarregar el 3 de 7 sols a La Salut de Terrades, 13 anys després.

El juny de l’any passat, la Colla Castellera de Figueres va apadrinar la Colla Castellera Esperxats de l’Estany, la primera formació castellera del Pla de l’Estany en una diada a Porqueres, convertint-se així en padrins per primera vegada.

Enguany volen celebrar els 18 anys portant a plaça tots els castells de la gamma de set

Al llarg d’aquest anys la Colla Castellera ha celebrat i celebra cinc diades fixes a la ciutat de Figueres: el 3 de maig es fa el pilar caminant; a principis de maig la diada de les Fires i Festes de la Santa Creu; a finals de juny la diada de Sant Pere; a mitjans de setembre la diada d’aniversari i a principis de novembre la diada de final de temporada.

Colla Castellera de Figueres
Els castellers de Figueres construint un quatre de set a Porqueres / Foto: arxiu

A part de les actuacions a Figueres, la colla actua sovint a la comarca, la Catalunya nord, i en diferents poblacions de les comarques barcelonines. Cada 11 de setembre s’actua a la Vall de Núria per celebrar la Diada Nacional de Catalunya.

Però no tot són castells ja que al llarg de la temporada es fan excursions, sopars, elecció de l’hereu i la pubilla, sopar d’homes, sopar de dones, calçotada, colònies per la mainada etc… tot gratuït. Per l’aniversari es fa la tradicional bicicletada, animació infantil i xocolatada entre d’altres activitats.

A dia d’avui la Colla està formada per unes 120 persones que assisteixen regularment als assajos i actuacions. Moltes d’elles són famílies amb criatures, amb la qual cosa es considera que la Colla té continuïtat, ja que seran futurs membres d’aquesta.