Domingo Cusí, l’últim forner artesà de Roses, es jubila convidant a tothom a bunyols i una copa de cava

Domingo Cusí es jubila

La família Cusí envoltada d'amics, familiarsi veïns a les portes de Forn Cusí

Domingo Cusí es va jubilar com a forner ahir, 31 de maig,  envaït “per una tranquil·litat absoluta d’haver fet la feina el millor que he pogut i més”

Ahir es va aixecar un altre cop a les 3:30 hores de la matinada. Ho va fer per últim cop per anar al seu obrador i fer el pa i els bunyols que cada dia adquireixen els rosincs en les fleques que té distribuïdes Forn Cusí per la Vila de Roses.
I ho va fer per últim cop perquè des d’avui, 1 de juny, i d’ara endavant, Domingo Cusí, l’últim forner artesà de Roses, ho podrà fer a l’hora que li vingui en gana, sempre i quan  el seu rellotge biològic li permeti, ja que durant els últims 45 anys s’ha aixecat a aquesta hora per a que als rosincs no els hi faltés un pa de pagès, un pa de Roses, una xapata, o uns bunyols… elaborats artesanalment.

I ahir, un cop acabat de fer el pa del dia de l’últim dia de Forn Cusí, en Domingo va obrir les portes de la seva ben guanyada jubilació acompanyat de la seva esposa, Magda Casamitjana i els seus, la Magda i en Cesc, convidant a bunyols i una copa de cava a tots el veïns i veïnes de Roses que es van apropar a l’obrador.

“Jo no tenia pensat fer res, però les dones manen!”, va dir un bromista Domingo, el qual va assegurar que la sensació que tenia al cos era “d’una tranquil·litat absoluta, t’ho puc ben assegurar, estic envaït per una tranquil·litat total”. Tranquil·litat que dona haver realitzat la feina ben feta, “ha hagut dies de tot en tots aquests anys treballant com a forner, però crec que he fet la feina el millor que he pogut i més”, va afirmar l’últim forner artesà de Roses.

I  a partir d’ara en Domingo anirà com sempre l’ha agradat a anar, “per lliure, perquè no m’agrada programar-me la vida ni que me la programin i el que faré serà gaudir, un dia caminant, un altra anar a pescar i un altre… No ho sé, perquè no em cap fico, perquè no m’agrada programar-me la vida”.

Què serà del Forn Cusí a partir d’ara? “És el secret del milió de dòlars”

Domingo Cusí ja s’ha jubilat, però tant el Forn Cusí com les fleques tenen tota la infraestructura muntada, per això, a la pregunta de quin serà el futur de Forn Cusí a partir d’ara, l’últim forner artesà de Roses va respondre amb una enigmàtica afirmació: “és el secret del milió de dòlars”.

Si quelcom dia en Domingo ens desvetlla el secret, ho direm.

Us deixem aquest vídeo realitzat per en Jaume Cusí titulat “Tota una vida dedicada a una feina que esdevé art” | Forn Cusí, el qual és tot un homenatge a en Domingo Cusí.