Programa Reallotgem

Dos col•legis i un institut de Roses se sumen a l’European Clean Up Day de neteja de zones naturals, ciutats i platges

Els CEIP’S Jaume Vicens Vives i Montserrat Vayreda i l’institut Cap Norfeu netegen el camí que hi ha darrera d’aquests tres centres educatius

European Clean Up DayL’European Clean Up Day és una jornada que se celebra al voltant del 10 de maig i en la que els ciutadans de 31 regions de més de 20 països estan convidats a recuperar les escombraries i altres residus abandonats en el medi.
Així, el col·legi Jaume Vicens Vives de Roses, dins la tercera fase del projecte, sobre el Valor de l’Esforç, que diu ‘esforçat per millora la teva vila’ va decidir participar en aquesta acció europea de neteja de zones naturals, ciutats i platges, netejant el camí de darrera l’escola, “una ruta molt transitada que com passa també per l’escola Montserrat Vayreda i l’institut Cap Norfeu els vam demanar la seva participació, els quals s’hi van apuntar, per la qual cosa hi ha netejant els cursos de sisè de Primària de les dues escoles i una vintena d’alumnes de 2º d’ESO de l’institut”, va especificar el tutor del Vicens Vives, David Pujol.

Una iniciativa que va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament desplaçant un vehicles amb dos treballadors de Rosersa per emportar-se tot el que els joves anaven recollint.
European Clean Up DayEl projecte sobre el Valor de l’Esforç, becat per la Fundació Espavila amb 3.000 euros, el porta desenvolupant el curs de 6è de Primària del CEIP Jaume Vicens Vives durant tot l’any amb un seguit d’activitats i iniciatives amb la finalitat d’inculcar als joves que a través de l’esforç es pot millorar com a persona i pots millorar el teu entorn, “i vol dir també saber comportar-te, saber conviure, i saber compartir, que és el que estem fent aquí, compartim l’esforç de netejar un indret i ser conscients que no tot ho han fer les administracions, sinó nosaltres, la gent que hem de prendre consciència que no s’ha d’embrutir, i s’ha de cuidar el que tenim”, va explicar Pujol, que va puntualitzar que l’esforç també s’ha de recompensar”, i per això al finalitzar l’operació de neteja van oferir a tots els participants un esmorzar a les mateixes instal·lacions de l’escola.

European Clean up day

Al voltant del 10 de maig se celebra a 31 regions de més de 20 països europeus el Clean up day, un dia en que els ciutadans poden participar, de manera voluntària, en diferents accions programades de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. Amb el lema Let’s Clean Europe!, la Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar les persones sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis de comportament.
A Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, de la mà d’associacions del tercer sector ambiental i centres excursionistes, escoles i instituts, associacions o ciutadans.

I a Roses han estat els alumnes de 6è de Primària dels col·legis Jaume Vicens Vives i Montserrat Vayreda i els estudiants de 2º de batxillerat de l’institut Cap Norfeu els que van portar a terme aquesta acció.

Més de 90 accions a 28 comarques

European Clean Up DayCatalunya participa amb 94 accions a 28 comarques de 5 demarcacions, prioritàriament a les de Barcelona (63%) i Girona (20%). La majoria d’elles, 67,  es duen a terme el mateix dissabte, tret d’algunes, bàsicament vinculades a escoles, que es faran entre divendres i diumenge.

Una acció per conscienciar sobre la prevenció dels residus

L’experiència demostra que la gent se sorprèn de la quantitat de deixalles que es generen i es llencen al seu entorn. Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya es farà pedagogia sobre la prevenció dels residus, i la brossa recollida se separarà de forma selectiva. L’objectiu és demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen, poden reutilitzar-se o reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d’allò que s’aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

Recollir 77 tones de deixalles

A Catalunya ja es van promoure accions pilots de neteja durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, del 16 al 24 novembre de 2013. Aleshores es van celebrar 16 accions, amb una recollida de residus de 13 tones i una participació de 695 persones. Enguany, amb les 94 accions programades, les entitats estimen una participació de més de 4.000 voluntaris. Si se segueix la mitjana de l’edició anterior, es pot arribar a assolir la recollida de 77 tones abocades als nostres paratges.

 La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

European Clean Up DayAquesta iniciativa està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, a través del Projecte LIFE+ del qual l’ARC n’és sòcia. L’objectiu és organitzar durant una setmana i arreu d’Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus  en àmbits com el consum o la producció. Enguany, la Setmana se celebrarà del 22 al 30 de novembre dedicant el primer dia a la prevenció del malbaratament alimentari.