Dues vitrines de l’Arxiu Comarcal homenatgen Narcís Monturiol

Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà
A dalt, detall de la vitrina amb documentació notarial, i a sota la que conté les maquetes de l'Ictineu II

La primera conté documentació notarial i la segona maquetes de l’Ictineu II, disenyat pel enginyer, intel·lectual, polític i inventor figuerenc, Narcís Monturiol

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà col·labora amb la celebració del bicentenari del naixement del figuerenc Narcís Monturiol amb el muntatge de dues vitrines, una amb documents originals importants. La primera conté un document notarial de poder amb la formació de la societat amb els primers socis capitalistes per a la construcció del primer aparell submarí per a la pesca de corall ( data del 1859 ), una subscripció popular feta al municipi de Vilanant, i tres cartes autògrafes de l’inventor figuerenc.

La correspondència data del 1861 i van ser consultades per l’estudi monogràfic fet pel republicà Josep Puig Pujades, segons figura en un petit escrit, i retornades al propietari, Sr. Xavier Fages de Climent el 1921, que han aparegut dins de l’embalum de correspondència personal del fons Fages de Figueres.

Les tres cartes recullen per escrit la falta de suport institucional al seu invent després de les provatures que havia fet a Alacant i la seva decepció personal.

La segona vitrina acull dues maquetes de l’Ictineu II fetes pel maquetista Joan Manuel Tajadura, veí de Cadaqués.