Programa Reallotgem

Ecologistes denuncien a Roses que hi ha sectors que volen que es suprimeixin continguts de protecció del PRUG del Cap de Creus

PRUG del Cap de Creus
Moment en que els ecologistes han portat a terme a Roses el seu acte de protesta per les pressions que rep el redactat del PRUG

A més, els ecologistes volen que s’implementi un protocol de vigilància per complir la llei sancionar als infractors del contingut de protecció marina del Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Natural

Un grup de persones representants de 27 entitats ecologistes de la comarca de l’Alt Empordà i la demarcació de Girona han portat a terme, aquest matí a les instal·lacions del GEN Roses, un acte de protesta per denunciar les pressions a les que està sent sotmès el redactat del Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) de l’àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus.
“És molt lloable que per part del Govern s’hagi fet un esforç important per intentar aconseguir consensos amb els sectors del submarinisme, de la pesca recreativa, de la pesca professional, de la nàutica en general que es van recollir en el redactat actual del PRUG, un redactat que no té un excel·lent de nota, però seria interessant poder aprovar-ho tal i com està”, ha afirmat el portaveu de la IAEDEN, Xavier Vizcaino.
Però, en el procés de redacció d’aquest Pla Rector iniciat fa uns mesos i en el que es va obrir un procés participatiu per a que tots els sectors implicat poguessin dir la seva. I dins d’aquest procés participatiu “ens hem trobat tota una sèrie de sectors que el que han intentat defensar i pressionar perquè aspectes de protecció que contempla el PRUG puguin ser eliminats”, ha remarcat Vizcaino.
En el redactat acutal del PRUG es contempla la protecció d’espècies com el mero, el llobarro o el déntol, la prohibició de navegar amb motos d’aigua, la limitació d’accés d’embarcacions de gran eslora a les cales, la limitació de velocitat de les barques “i n’hi ha sectors que estan pressionant per a que tot això salti”, ha denunciat el portaveu de la IAEDEN.

A més, els ecologistes volen que s’implementi un protocol de vigilància per complir la llei sancionar als infractors del contingut del Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Natural, ja que “hi ha molta manca de control de tot el litoral des de el Port de la Selva fins aquí a Roses, 50 quilòmetres de línia de costa amb una pèrdua constant de biodiversitat i en la que cada cop trobem menys musclos i garotes”, ha denunciat també el representant de la Plataforma SOS Costa Brava, David Tibau.

Les 27 entitats ecologistes han redactat i signat, a més, un manifest (que es pot llegit a sota) on demanen a la Generalitat que sigui prou valenta davant els sectors que volen que se suprimeixi continguts de protecció del Cap de Creus.

MANIFEST

Les 27 entitats adherides demanem una postura valenta per part del govern català a l’hora d’aprovar el PRUG de l’àmbit marí de Cap de Creus davant les pressions dels sectors més immobilistes

Fruit d’una llarga i dura campanya reivindicativa liderada per l’entitat ecologista IAEDEN, el Parlament de Catalunya va aprovar l’any 1998 la Llei de Protecció de Cap de Creus. En aquesta llei constava que, abans que passessin quatre anys de la seva aprovació, s’havien d’haver aprovat també el Pla Regulador d’Ús i Gestió (PRUG) de l’àmbit marí. Lamentablement, però, hem hagut d’esperar vint anys per desencallar aquest procés.

Per sort, i després de vint anys d’indigència proteccionista pel que fa a l’àmbit marí de Cap de Creus, sembla que ja ha arribat el moment.

Com ja detalla la proposta d’aquest document, els objectius necessaris i urgents d’aquest PRUG serien:

  1. Restaurar i conservar els processos naturals i la biodiversitat associada.
  2. Conservar els hàbitats i les espècies d’especial interès.
  3. Conservar els elements i llocs geològics d’especial interès.
  4. Conservar el paisatge i la qualitat de l’ambient visual, sonor i lumínic.
  5. Contribuir a la conservació del patrimoni cultural material i immaterial.
  6. Fomentar les activitats econòmiques i socials relacionades amb la restauració iconservació dels valors naturals i culturals de l’espai.
  1. Contribuir a la sensibilització i educació ambiental de la societat.
  2. Contribuir al coneixement ecològic i geològic en general.
  3. Articular la gestió de l’espai amb la planificació i gestió sectorial.
  4. Establir mecanismes d’aplicació i actualització del Pla.

Finalment, i després de més de cent reunions amb un intens debat, el Govern de la Generalitat ha aconseguit elaborar una proposta de mínims a partir dels acords consensuats amb els representants dels diferents sectors afectats (ajuntaments, pescadors professionals, nàutica, pescadors esportius, submarinistes, científics, conservacionistes, ecologistes…).

Aquesta proposta també s’ha obert a la participació pública en forma de consideracions; un procés lloable, tot s’ha de dir. Tanmateix, ha quedat en evidència dins d’aquest procés participatiu que alguns col·lectius massa immobilistes i massa influents exigeixen la supressió de certes normatives importants, cosa que podria condemnar el PRUG a ser paper mullat. Per tot plegat, les entitats adherides a aquest manifest demanem al Govern de la Generalitat que no claudiqui davant d’aquestes pressions, ni davant les que ja estarien actuant per vies menys “participatives”.

A més a més, el nostre Govern podria arribar a provocar un greuge inacceptable si tan sols s’acabés atenent a aquest tipus de demandes, mentre ignoren les altres propostes participatives que li demanen d’augmentar encara més els nivells de protecció del PRUG.

En cas de no ser així, tant les 27 entitats sota signants com tota la ciutadania que ens dona suport entendríem que el nostre Govern no estaria aprofitant prou aquesta oportunitat per començar a complir amb els tractats internacionals que no paren d’exigir la protecció urgent dels ecosistemes marins.