Mes de paraules

El 32è Festival de Cinema de Girona selecciona quatre projectes per participar en un Networking amb Netflix

32è Festival de Cinema de Girona
Moment de l'acte celebrat a l'Hotel Carlemany de Girona

Se n’han presentat 195 i els escollits pel jurat participaran al Networking Netflix exclusiu a l’Estat espanyol que s’ha concedit al Festival 

El 32è Festival de Cinema de Girona ha seleccionat dos projectes de llargmetratge, de José Redondo i Patricia Franquesa, i dos projectes de sèries d’Armentia Marín i David Ruiz Juanola. Aquests projectes participaran al Networking Neflix exclusiu a l’Estat espanyol, que s’ha concedit al Festival de Cinema de Girona, i que constarà de quatre reunions privades amb Netflix, una per cada seleccionat, amb un executiu de continguts amb capacitat per decidir la participació en el projecte. La finalitat de la reunió serà despertar l’interès de Netflix per produir o coproduir el projecte. “És una gran oportunitat per al talent”, segons destaca el director del Festival de Cinema de Girona, Lluís Valentí. També hi ha quatre finalistes: dos projectes de llargmetratges, de Lema Ferreira i del gironí Albert Blanch Serrat, i dos projectes de sèries, de Víctor Sánchez-Beato Nodal i Alejo Ibáñez Pérez.

Els projectes seleccionats s’han donat a conèixer en un acte aquest 1 de gener a les 19 hores, a l’hotel Carlemany de Girona. L’esdeveniment s’ha desenvolupat de manera presencial i online. Han format part del jurat Jaime Arnaiz (president), i Carlota Gómez i Ignasi Valentí (membres del jurat), i el president del Festival de Cinema, Lluís Valentí (com a observador, però sense vot). “Networking NETFLIX exclusivu a GIRONA Festival Film ha esdevingut un èxit que ha sorprès a tot el sector professional d’Espanya. Hem aconseguit ser la porta de Netflix pel talent a 195 projectes. També a grans productores. La innovació és l’exclusiva de Netflix a Girona i per això es manté el secret del projecte”, segons destaca Lluís Valentí.

També s’han ha lliurat els premis Xavier Cugat a Pep Grifè saxofonista, Toni Gadea percusionista, ambdós de l’orquestra Cugat, i als autors de la BSO de Molins de vent, Jesús Salvador Chapi i Ronald Mente. Recordem que aquest any és el 121 aniversari del naixement de Xavier Cugat i que el músic va fer famosa la Plaça de l’Oli de Girona, on hi va néixer l’1 de gener de 1900.

A l’acte hi ha assistit el diputat Marc Lamuà i la regidora de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque. Es pot visualitzar l’entrega a https://www.gironafilmfestival.com/

El Festival, que compta amb la col·laboració, entre altres, de l’Ajuntament de Girona, la Diputació i la Generalitat, l’ICEC (Institut Català d’Empreses Culturals) i el Ministerio de Cultura,  s’ha convertit en un esdeveniment de renom internacional. 

Sobre els quatre seleccionats

José Redondo, de Madrid, és guionista cinematogràfic i escriptor i ha rebut un gran nombre de reconeixements. El seu guió de llargmetratge Nunca nos dormiremos va quedar finalista en el Festival Internacional de Cine de Sitges 2018, el seu guió de curtmetratge Kare va ser finalista en el Festival Internacional de guions i curtmetratges ABC guionistes i ARS Media 2018, i la sèrie de ficció Heartbeats, latidos de corazón, finalista en e 3rd Internacional Madrid Pitching 2020.

Patricia Franquesa, directora de cinema barcelonina, ha format part de l’equip de producció de Heymann Brothers Films y Medalia Productions

a Israel. El 2016 va tornar a Barcelona i va cofundar Gadea Films. Ha estat seleccionada com a productora emergent a Locarno Match Me!, la Incubadora-The Screeni per la revista Variety. Actualment, està editant el primer largometraje documental com a directora Oh Dear Sara (ICEC, Cultiva Ekspress, Film CenterSerbia), coproduït amb una productora serbia, i desenvolupant el seu segon llargmetratge documental Ole mi Coño.

Armentia Marín forma part de l’Associació de Productors del País Basc. Entre els seus projectes destaca el premi al millor projecte de sèrie per Balea, en VLC Pitch Forum; el Making Of del concert de la banca Musicalia i Feten-Feten i el video promocional per al centre Azkunia de Bilbao.

David Ruiz Juanola, format a l’ERAM de la Universitat de Girona (UdG), te un premi a la direcció artística a NotodoFilmFest per Nubes de Azúcar, un projecte de ficció que tracta de les dificultats del pas de l’adolescència a la vida adulta, i entre els seus projectes, el curtmetratge Eternamente Primavera.

El director del Festival, Lluís Valentí destaca la necessitat de fomentar la cultura i de fer-la forta i molt més en un moment tant complicat com l’actual.  “L’art estimula i equilibra el sistema emocional de les persones i les neurones del sistema emocional són generadores de defenses de l’organisme. En aquests moments l’art i la cultura són més importants que mai”, remarca.

Recordem que el Festival ha doblat en aquesta edició el nombre de pel·lícules que hi ha participat en relació a l’edició del 2019 i s’ha passat de 241 a unes 500 seleccionades, provinents d’una cinquentena de països. El Palmarès es va fer en un acte online.

Festival dels Infants en streeming, amb 5.300 estudiants

El Festival dels Infants es va celebrar de nou, dedicat als alumnes de les escoles de les comarques de Girona, en aquesta edició en un format diferent. L’activitat es farà via streaming en temps lineal i els 5.300 estudiants que es van apuntar van decidiran el guanyador de la secció Joventut i Infància del Girona Film Festival, amb quatre guanyadors, un per cada grup d’edat.

El més antic després de Sitges

El Festival de Cinema de Girona és el més antic a Catalunya després de Sitges.

Segons un estudi recent que inclou dades de quatre anys, s’han presentat al Festival entre el 2014 i 2018, un total de  14.269 pel·lícules, de les quals 1.200 han estat seleccionades i projectades a la ciutat. El 66% de les pel·lícules presentades són estrangeres, mentre la resta provenen de l’Estat espanyol, i en total hi hagut representació  d’un centenar de països. Estats Units, França, Itàlia i Iran encapçalen la participació, seguits de Itàlia, Alemanya, Mèxic i Israel. L’any passat es van presentar 241 pel·lícules d’uns 50 països.

Pel que fa al talent present a Girona, l’edat mitjana és de 34 anys. L’esdeveniment s’orienta bàsicament al talent emergent i jove.