“El 60% dels turistes de Roses són francesos, amb els quals hem creat una relació que no l’hem de deixar perdre”

Dia del Turisme Francès

Focs artificials sortint de la badia de Roses

Roses va celebrar per quarta vegada el Dia del Turisme Francès, amb un cost inferior al de passades edicions

Dia del Turisme Francès
Focs artificials sortint de la badia de Roses

Roses és una Vila costanera que, com molt d’altres, viu, principalment, del turisme. Però que donat a la proximitat amb França, la majoria dels turistes que visiten la població són del país francès.
I per aquest motiu des de l’any 2011 a la Vila rosinca se celebra el Dia del Turisme Francès, amb l’excepció del 2012, que no es va fer degut al gran incendi de l’Alt Empordà.

Un Dia del Turisme Francès que se celebra coincidint amb la celebració del Dia Nacional de França, 14 de juliol, i que genera molta controvèrsia entre la població de Roses sobre la necessitat de fer aquesta festa, consistent en uns focs artificials i un concert, dedicada als nostres veïns francesos. I Mindan ha volgut sortir al pas en aquest debat remarcant que “el 60 % dels turistes que venen a Roses són de França, turistes que molts d’ells ja tenen un vincle amb nosaltres, ja que han establert la seva segona residència, i amb els quals hi ha una relació tant social com cultural que no l’hem de deixar perdre, per tant no estem celebrant el Dia de la Liberation o la Toma de la Bastilla, sinó estrènyer uns vincles amb una societat que dóna molts beneficis a l’economia de Roses”, ha afirmat l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

I precisament, en relació a l’economia, i més concretament a la despesa que comporta la celebració del Dia del Turisme Francès Mindan ha remarcat que “abans els focs artificials de la Festa Major i la revetlla de Sant Joan ens constava 13 mil cadascú, és a dir, 26.000 euros en total. I ara, gràcies a les negociacions de l’anterior regidor de Festes, en Ferdy, els focs de la Festa, de Sant Joan i d’aquests del turisme francès ens surt per 23.000 euros”.

Cultura, focs artificials i concert de Roadhouse

Dia del Turisme Francès
El grup rosinc Roadhouse va oferir un concert pel públic francès

I pel que fa la celebració del Dia del Turisme Francès pel matí va tenir un acte eminentment cultural protagonitzat pels alumnes de Roses que fan el Batxibac, que van participar en el concurs de redacció en francès organitzat per l’Associació Amicale des Français de l’Alt Empordà. I coincidint amb la Diada Nacional de França, 14 de juliol, es va fer el lliurament del premis als guanyadors, que van ser Adrià Carrion, Mar Abad i Souheila Abdeslami.

A la nit, la platges de Roses i Santa Margarida es van emplenar per veure, primer, l’espectacle de focs artificials i, tot seguit, assistir al concert que va oferir el grup local de Roadhouse, els membres del qual van tocar cançons d’èxit nacional i internacional, així com interpretar temes propis.