Cinema a la Fresca

El ball nacional de Catalunya, la sardana, va protagonitzar la nit de dissabte a Roses

Un any més, Roses va acollir el concurs de Colles Sardanistes de les comarques gironines que va comptar amb la música de la cobla La Principal d’Olot

Per segon any consecutiu, la plaça de Les Botxes i amb el mateix nombre que l’any passat de colles sardanistes es va celebrar el passat dissabte a Roses el Concurs de Sardanes de Girona. “Han vingut 10 colles, dos d’Infantils, una de Juvenil, dos de Grans i cinc de veteranes, la mateixa quantitat que l’any passat, ja que en celebrar-se en ple mes d’agost, quan molta gent fa vacances, provoca que el nombre de les entitats participants no sigui tant nombrós com en altres poblacions”, va assenyalar el president de l’Associació Sardanista La Rotllana de Roses, Quim Gratacós.

Aquest campionat de sardanes, com mana la tradició d’aquest concursos, es va encetar amb un Galop d’entrada, o el que és el mateix la volta de presentació de totes les colles participants, que dissabte van ser les 2 Infantils Taps de Cassà de la Selva, i la Bellugets de Figueres, la Juvenil Mediterranea Jove, també de Figueres, les dues Grans: la Mans Unides de Cassà de la Selva i la colla Banyoles; i  les cinc de Veterans, la Claror de Goges també de Banyoles, l’Amics Dansaires de Cassà de la Selva, Aires Gironins de Girona, l’Albera Dansa de Le Bolou i la Tramuntana de Figueres.

Tot seguit, i sempre amb les notes musicals de La Principal d’Olot, es van dansar dues sardanes de lluïment per després d’un petit descans fer la sardana revessa, en la qual  s’ha d’esbrinar el tiratge, és a dir, saber quants compassos formen els curts i quants els llargs, que en aquesta ocasió va ser 16×56.

I en acabar la sardana revessa es van fer dues més de lluïment, que van donar pas a la sardana de germanor, per acabar, com es tradició, amb la popular en la que el públic assistent que va voler va poder ballar.

Aquest concurs de sardanes de les comarques gironines sempre s’havia realitzat a la plaça Catalunya, emplaçament en el que actualment no pot encabir aquest campionat a l’espera de la seva reforma. Tot i això, Quim Gratacós va afirmar que un cop la plaça Catalunya estigui reformat “ens ho plantejarem, perquè aquí, a la plaça de Les Botxes, també s’està molt bé perquè en corre més l’aire s’està més fresquet”.

Resultats campionat colles sardanistes comarques Gironines 2023

Sardanes lluïment

Infantils

1.     Taps de Cassà de la Selva – 8 punts

2.      Bellugets de Figueres – 10 punts

Juvenils

1.    Mediterrania jove de Figueres – 6 punts

Grans

1.   Mans unides de  Cassà de la Selva – 6 punts

2.     Banyoles – 12 punts

Veterans

1.   Claror de Goges de Banyoles – 9 punts

2.   Amics dansaires de Cassà de la Selva – 14 punts

3.   Aires Gironins de Girona – 16 punts

4.  Albera dansa de Le Bolou – 19 punts

5.   Tramuntana de Figueres – 30 punts

Sardana revessa

Títol  – La primera B

Autor-  Joan Manuel Paños

Tiratge.  16×56

Taps de Cassà de la Selva

Mans Amigues de Cassà de la Selva

Banyoles

Bellugets de Figueres

Aires Gironins de Girona

Mediterrania Jove de Figueres: No resolta