Programa Reallotgem

El CAP de Roses disposa d’un dietista nutricionista per ajudar a la ciutadania a tenir hàbits alimentaris saludables

Dietista nutricionista al CAP de Roses
El dietista nutricionista Oriol Sementé, passant consulta al CAP de Roses

Figura incorporada als Centre d’Atenció Primària pel departament de Salut de la Generalitat per prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació, promovent hàbits alimentaris saludables, especialment als col·lectius que més ho necessiten

L’alimentació té un paper transcendental en la salut de les persones i en la seva qualitat de vida. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que alguns dels principals factors de risc per a la salut com ara la hipertensió, la hipercolesterolèmia, el sobrepès i l’obesitat, el dèficit de ferro o l’excés de consum d’alcohol estan relacionats amb l’alimentació.

Conscient d’això, el Departament de Salut  de la Generalitat va fer un pas més per millorar la salut nutricional de la població de Catalunya, i principis d’aquest any va decidir, dins el nou Programa per a la promoció d’una alimentació saludable i la prevenció i abordatge de malalties a l’atenció primària i comunitària, incorporar la figura del dietista nutricionista als equips d’atenció primària (EAP) d’arreu del país.
L’objectiu: ajudar a canviar conductes relacionades amb l’alimentació que millorin la nutrició poblacional.

I el Centre d’Atenció Primària de Roses és un del centres sanitari on es compta amb un dietista nutricionista, l’Oriol Sementé, el qual considera que “en els darrers anys hi hagut un increment de malalties que han aparegut relacionades amb una mala alimentació” -com les esmentades més amunt- les quals necessiten d’un tractament dietètic”, i per això, “la importància d’incorporar la figura del dietista nutricionista als Centre d’Atenció Primària”, ha afirmat Sementé.

Es tracta de malalties que no requereixen cap tipus de medicació, així les tasques d’aquests professionals de la dieta i la nutrició s’adrecen a prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació, promovent hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una alimentació adaptada a les condicions particulars, de risc i de malaltia o de recursos socioeconòmics, per exemple, i especialment als col·lectius que més ho necessiten.

A més, altra de les tasques, a més de passar consulta, en aquest cas del nutricionista Oriol Sementé és treballar de forma multidisciplinària amb la resta de professionals dels Centres d’Atenció Primària de Roses, La Jonquera i Llançà, que es a on desenvolupa i compagina la seva professió, i en col·laboració amb els equips de salut pública i la comunitat, com per exemple, quan va dedicar una jornada a promoure hàbits saludables en el Dia Mundial de la Diabetis.