El CAP de Roses pot arribar a donar assistència mèdica a més 200.000 persones durant l’estiu

CAP de Roses
El Centre d'Atenció Primària de Roses

És el gruix de població que pot acollir a l’estiu Roses i les poblacions de Cadaqués, Castelló d’Empúries, Empuriabrava, Palau-saverdera i Pau, on el Centre d’Atenció Primària rosinc dona assistència mèdica

El CAP (Centre d’Atenció Primària) de Roses ofereix assistència, a més de a tots els residents a la Vila, als consultoris locals de Cadaqués, Castelló d’Empúries, Empuriabrava, Palau-saverdera i Pau. El que significa que, durant l’hivern, atén a una població aproximada de 34.000 habitants.

Però, quan arriba l’estiu, la feina en el CAP de Roses es multiplica per 6, en la mateixa proporció que ho fa la població en aquestes municipis a causa de la quantitat de turistes que ens visiten per fer una estada i gaudir del seu període de vacances a la badia de Roses.

Per exemple, la població de Roses es multiplica per 5, passant de gairebé 20.000 a més de 100.000 habitants. Cadaqués també quintuplica la seva població, passant d’unes 4.000 a 25.000 durant el mes d’agost. I a Castelló d’Empúries, juntament amb la seva marina residencial d’Empuriabrava, passa exactament el mateix. A més, s’ha de comptar els pobles de Pau i Palau-saverdera, que també viuen un considerable augment de la seva població.

Per tant, el Centre d’Atenció Primària de Roses dona servei i assistència sanitària a més 200.000 persones durant “el pic de l’estiu”, afirma el director del CAP de Roses, el doctor Manel Espinet, “i que a tot això”, remarca el doctor, “s’ha d’afegir la població flotant que et ve un dia, els que venen amb un autocar a banyar a les nostres platges o famílies que venen a dinar a casa nostra, és a dir, podríem estar parlant d’una població flotant diària d’unes 8.000 persones”.

Reforços a l’estiu

En previsió de la forta demanda sanitària, a mitjans de juliol el CAP de Roses ja va tenir coberts tots els reforços mèdics d’estiu.

Cal assenyalar que el Centre d’Atenció Primària de Roses està obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Durant el dia donen assistència sanitària a la ciutadania 12 de metges de família, 4 pediatres, 2 odontòlegs, una llevadora, un psicòleg infantil i un altre per adults, 14 infermers i 7 administratius.
I per la nit hi són 2 metges, 2 infermers i 1 zelador de guàrdia els que cobreixen les urgències mèdiques que puguin sorgir.
Equip mèdic que es veu reforçat els dies laborables dels mesos de juliol i agost amb un metge més entre les 20 h i la mitjanit (hores de més freqüentació del servei d’Urgències) i els caps de setmana i dies festius també amb un metge més, però en un torn de guàrdia de 12 hores.

Dificultat en disposar de professionals de la medicina

Doctor Manel Espinet
El doctor Manel Espinet treballant al seu desptax

Un dels problemes amb el que es troben molts Centres d’Atenció Primària dels pobles, segons explica el Doctor Manel Espinet, és que és díficil trobar professionals de la medicina, és a dir, metges, i els que hi ha es volen anar a les grans ciutats”.

I sí es difícil trobar metges, a Roses encara més “perquè Roses és car, m’explico, si volem que vingui un metge al nostre centre i no li trobem un pis i té que pagar més 1.200-1.300  euros de lloguer, prefereix anar-se’n a un altre lloc”.  

D’aquesta manera, el director del CAP de Roses va tenir moltes dificultats en trobar metges de reforç per a l’estiu, ja que als inconvenients esmentats, el Doctor Espinet afegeix que “no és el mateix desenvolupar la professió de metge a un poble d’interior on es pot presentar una urgència greu de tant en tant, que fer-ho a Roses, on un infart, un edema de pulmó o una crisi de broncoespasma són casos que no és gaire difícil que es tractin al nostre Servei d’Urgències”.

El perquè s’ha de trucar durant l’estiu a les 8 del matí per concertar hora amb el metge de capçalera

Un dels inconvenients de residir en una població puntera de la Costa Brava per la quantitat de turistes que ens visiten a l’estiu és la impossibilitat de poder concertar hora amb el metge de capçalera, com fem durant la resta de l’any.

El motiu, segons explica el director del CAP de Roses “és una qüestió d’agendes, i fem trucar a les 8 del matí perquè tenim les agendes tancades en previsió de l’estiu, tenint en compte que els professionals de la medicina també fan vacances, i si tinguéssim les agendes obertes i hauria 25 persones per metge que els hauríem de trucar per demanar-les que agafessin un altra dia de visita, per això fem que vinguin o truquin a les 8 del matí, que s’obren les agendes, per a que el seu metge els faci un forat en la seva agenda, les quals es troben totes plenes per la demanda que hi ha a l’estiu”.

Metges de reforç a Cadaqués i Empuriabrava

Dels 6 metges de reforç a l’estiu contractats pel Centre d’Atenció Primària de Roses, 2 exerceixen també la seva professió fora de la Vila durant els mesos de juliol i agost. Un on fa cada a tarda a Cadaqués per tal de reforçar als dos doctors que hi ha en el consultori d’aquesta població, i l’altre ho fa a Empuriabrava, que a cobrir les hores en les que no hi són els metges titulars del consultori de la marina residencial de Castelló d’Empúries.

Servei a domicili

Cal destacar que el CAP de Roses compta amb dos infermers, la Lina i l’Albert Bueno, els qual s’encarreguen de fer un seguiment mèdic a domicili dels pacients que pateixen algun tipus de malaltia crònica.