El Carnaval de Roses 2022 queda convocat oficialment

Carnaval de Roses
La reunió amb els representants de les colles de Carnaval es va celebrar al Teatre Municipal de Roses

Sempre i quan la situació sanitària ho permeti, el Carnaval de Roses del 2022 se celebrarà del 24 al 28 de febrer, i sinó es podria fer el cap de setmana del 13-15 de maig

Ahir es va celebrar al Teatre Municipal de Roses una reunió amb els representants de les colles de Carnaval. Trobada convocada pel Consell de Carnaval per decidir si se celebra la festa de disfresses del 2022 i que, cal a dir, van assistir la meitat de les colles que normalment desfilen per l’Avinguda de Rhode.

I per prendre aquesta decisió es va votar a mà alçada a la preguntes formulades per l’alcalde de Roses, Joan Plana, sobre qui volia que s’anul·lés i qui optava perquè se celebrés.
8 caps de colla van aixecar la mà per deixar passar un any més sense Carnaval, mentre que 22 es van mostrar a favor de celebrar-lo. Així que Plana, va anunciar que “oficialment es convoca el Carnaval de Roses pel cap de setmana del 25 de febrer de 2022”.

I després d’anunciar que el Carnaval quedava convocat, l’alcalde va remarcar que “no podem donar cap garantia que el Carnaval s’acabi fent”, ja que tot depèn de l’evolució de la pandèmia i de les decisions que decreti el Procicat durant les dates de celebració. “I a dia d’avui desconeixem absolutament quina serà la normativa sanitària que s’aplicarà el cap de setmana del 25 de febrer de 2022. Tot potser que arribem a la data sense cap restricció per la Covid-19, i tenir una vida normalitzada com abans del març del 2020, però també potser a que a partir del mes de desembre la situació torni a empitjorar i arribem al febrer amb més restriccions que les actuals”.

En començar la trobada, Joan Plana, va esmentar la possibilitat, posada sobre la taula en els Consells de Carnaval celebrats els passats 8 i 22 de setembre, que en el cas que al mes de febrer no sigui possible celebrar-ho, posposar la festa al mes de maig, “i en concret seria el cap de setmana del 13 al 15 de maig, tot i que tampoc, a dia d’avui, és una garantia que es pugui celebrar, es tracta d’una segona oportunitat de poder fer-lo”.
En aquest cas seria un Carnaval de tres dies, divendres, dissabte i diumenge.

I 11 representats de les colles presents a la reunió es van mostrar disposats a disfressar-se el cap de setmana del 13-15 de maig.

Cal a dir que l’Àrea de Cultura i Festes sondejarà via mail a la resta de colles que no van assistir sobre quina és la seva decisió respecte a celebrar-se el Carnaval durant les dates que pertoca i sobre si estan disposades a celebrar-ho al maig si fos el cas. En aquesta segona variable, depenen de la quantitat de colles que hi hagi, es mirarà si paga la pena fer-ho.
Serà, però, un sondeig no vinculant a la decisió presa ahir de celebrar el Carnaval, és a dir, que l’únic que pot anul·lar-lo és el Procicat.

Port tancat per només les colles de Carnaval

Una de les reivindicacions més demanada els darrers anys per part de les colles de Carnaval ha estat que el port només sigui d’accés, un cop acabada la desfilada, als membres de les comparses que desfilen. En aquest sentit, l’alcalde Joan Plana va anunciar que “tot i que és complicat, assumim el repte d’intentar materialitzar el tancament del port només per a les colles”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, va fer un resum de les propostes que es van posar sobre la taula als Consells de Carnaval celebrats aquest mateix mes de setembre. La primera “va lligada a la possibilitat que hi hagi port, és a dir, no hi haurà Carnaval si només hi ha desfilada”. La segona, “per estalviar despeses en previsió que finalment no es pogués fer, era fer un Carnaval reciclat, però finalment es va dir que no, que amb disfresses noves però més econòmiques i gastar menys diners en engalanar les carrosses”. Decisió per la qual al Carnaval del 2022 no hi haurà concurs per decidir la millor disfressa, la millor carrossa i la millor coreografia.

Envelat i disco-mòbil

La celebració de la festa a l’envelat de la plaça Frederic Rahola, això com de la disco-mòbil a la Sala Polivalent del Pavelló Municipal d’Esports no se sabrà fins l’últim moment si es podrà fer.

Increment de ls subvenció

Al final de la reunió es va tractar el tema de les subvencions que reben cada any les colles de Carnaval. I respecte al del 2022 “ningú garanteix que la inversió que facin les colles no s’acabi perdent. Una realitat que s’ha de tenir en compte”, va assenyalar l’alcalde de Roses. I en aquest sentit, un dels cap de colla va proposar que l’Ajuntament incrementés la subvenció per l’any vinent per mitigar les potencials pèrdues. Proposta a la que es va respondre que ja s’ha previst incrementar la subvenció, “però en qualsevol cas, aquesta cobrirà la inversió que s’hagi fet”, va dir Plana.

A la subvenció del Carnaval del 2022 només podran optar les colles que hi participin, com es fa sempre “a excepció de l’any passat, que no es va celebrar i es va donar a les colles que han de pagar una nau per guardar la carrossa, i vam poder donar-la justificant aquesta despesa després de barallar-nos amb serveis jurídics ja que estàvem subvencionant una activitat que no es va fer. Per tant, l’any vinent serà, com cada any, imprescindible participar per poder optar a la subvenció”, va assenyalar Èric Ibáñez.