Programa Reallotgem

El Carnaval de Roses té una nova colla, però gens moderna perquè es diu ‘Els d’Antes’

Carnaval de Roses 2024
Una colla com les d'Antes desfilarà pel Carnaval de Roses d'ara

Els d’Antes, de l’Enxanxe i la Punte s’estrenaran en el Carnaval de Roses d’enguany per posar en valor el llegat de la festa de disfresses d’abans, la d’antes…

Tot a la vida es modernitza. El Carnaval de Roses també. Però hi ha gent que no ho acaba de pair, perquè en el cas del Carnestoltes rosinc ha nascut una nova colla, que s’estrenarà en les desfilades d’enguany, però ho faran com les passades d’antes, perquè així es diu la colla, Els d’Antes, de l’Enxanxe i la Punte, que a partir d’ara i per estalviar feina al becari alhora de teclejar només l’anomenarem amb l’adverbi.

I es diuen Els d’Antes perquè “tots som gent que ens havíem disfressat sempre pel Carnaval, ja que les nostres famílies són molt carnavaleres, però feia uns anys que no ens disfressàvem amb colla i veient el Carnaval de l’any passat vam decidir tornar i vam formar la colla veient la desfilada”. I després que l’Anna Pou ens expliqués la seva vida (per cert, molt interessant), l’Anna Ponsí ha assenyalat que “ens diem Els d’Antes perquè veiem el Carnaval com abans, amb unes disfresses elaborades i fetes per nosaltres, en família, com es feia d’antes”.
Llavors, perquè heu afegit al nom de l’Enxanxe i la Punte? “Perquè es típic del municipi de Roses”, ha afirmat l’Albert Sala.

Cal a dir, abans que ens oblidem, que l’Albert Sala és el President de la colla, l’Anna Ponsí, la Vicepresidenta, l’Anna Pou, la Secretaria, en Miquel Gómez, el Tresorer, que estan acompanyats a la Junta de diferents Vocals, com en Jordi Cusí i la Laura Parals.

Només els hi falta el Director Esportiu per esdevenir una Junta moderna de qualsevol club de futbol, perquè d’antes, en els carnavals preterits hi havia el cap de colla, el putu amo que era el que manava, i la resta que obeïa… És a dir, que Els d’Antes són clàssics per al que volen, perquè per a altres coses ben moderns que són!

Els integrants de la colla Els d’Antes, com ha dit anteriorment l’Anna Pou, ens disfressaven amb altres colles, com ara Venim de l’Hort, Els Putus Jipis, Els Fills de Cuca, entre d’altres. Vaja, colles ja desaparegudes o bé en perill d’extinció, de tal manera que el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat està pensant en la possibilitat de classificar-les com espècies protegides.

Per formar una colla i desfilar pel Carnaval és condició necessària, no indispensable però quasi, poder disposar d’una carrossa, i Els d’Antes disposen d’una ben maca que van comprar a la colla Els Putus Jipis (colla que finalment s’ha extingit tots i els esforços de la Generalitat per protegir-la).
I els diners que van emprar per adquirir la carrossa van acabar com a donació que els propis membres de Els Putus Jipis van lliurar a dos entitats socials de Roses.
Un aplaudiment molt fort pels Putus Jipis Solidaris!!

Tampoc és condició indispensable, però si una colla vol ser identificada ha de crear un logotip, i com Els d’Antes de matemàtiques en saben, però de dibuixar no gaire van contactar, gràcies a les influències que tenen en les altes esferes, amb el dissenyador el Cartell de Carnaval d’enguany, l’Abdón Jordà, per que els dissenyés un segell d’identitat per la seva colla (que es pot veure a la imatge de dalt). No vam voler preguntar si el cost del disseny del logotip va tenir molts de zeros darrera la unitat, o cap, perquè pel Carnaval cadascú amb els seus diners sap el que fa. O no…

En el seu primer any com a colla Els d’Antes aniran disfressats de “granota” (error), “de serp” (error), “de llangardaix” (error), “d’iguana” (error), “anem de camaleó” ha puntualitzat l’Anna (no importa quina), que va ser l’única que sabia de què aniran disfressats tot i que porten treballen tots plegats en la disfressa des de les desfilades del Carnaval de l’any passat. I l’Anna (no importa quina) ha desvetllat que “en principi volíem anar de serp, però com teníem clar que volíem fer un cap elaborat, que li donés un valor afegit a la disfressa, vam canviar la disfressa a un camaleó”.

I si van de camaleons, per tant, la seva jipiosa carrossa l’estant decorant, perdó, l’estan intentant decorar “com si fos un bosc, una selva, perquè al camaleó campi feliç”. Un bosc, una selva o el que surtir que Els d’Antes estan en un local al ben mig de Roses i tota classe de luxes, ja que és un local climatitzat, servei de bar, dutxes privades per rentar-se en acabar la feina, i fins i tot un jacuzzi per poder relaxar-se, i tot això “el volem agrair a Fèlix Pou per haver-nos cedit de manera altruista aquest espai per poder treballar en la carrossa, perquè sinó, no sabem a on ho haguéssim pogut fet”, ha explicat Jordi Cusí, que recordem és un del Vocals de l’excel·lentíssima Junta de la colla Els d’Antes.

Aquesta colla està composada per 73 membres, amb una bona paritat de gènere, ja que tots són parelles, tot i que “això ens dona igual perquè som com d’Antes”, ha significat el Vocal Cusí. I d’aquests 73, aproximadament quaranta són adults i la resta mainada, amb un edat compresa de tots plegats d’entre els 6 mesos i 69 anys, passant pels 16 de l’adolescència.

I els adults paguen cadascú una quota de 150 euros, mentre que els nens i nenes paguen 100, i zero euros en el cas de la mainada de mesos. Una quota amb la que entra “tot el que té relació amb les passades, és a dir, el menjar, el beure, les teles de la disfressa i la despesa d’engalanar la carrossa, en canvi no està inclòs si algun vol agafar una modista o el dinar que tenim previst en fer en un restaurant el dissabte”, va explicar el cap (president) de colla, Albert Sala. No han esmentat i, per tant, no ho sabem si el xumet i el biberó per la mainada entra dins la quota.

Els 73 camaleons s’han inscrit als concursos de disfressa, de carrossa i de coreografia no per participar, sinó per guanyar.

Veurem…

Estaríeu disposats a deixar el port un cop acabada la desfilada per continuar la festa?

Un tema recurrent en les reunions del Consell de Carnaval és que a Roses es visqui més la festa de disfresses, ja que un cop acabada la desfilada totes les carrosses es queden al port i, excepte en llocs o bars molt concrets, no hi ha la sensació que a la Vila se celebri el Carnaval, per tant hem preguntat a les colles si estarien disposades a deixar el port, i que les carrosses, un cop ben planificat i organitzat, donessin la volta per situar-se al llarg de l’Avinguda de Rhode per a que els participants de les desfilades interactuessin pel carrers de la Vila.

I els membres de la colla de Els d’Antes, opinen que “sí que és una bona opció, però per fer-ho dissabte i diumenge, perquè sí que dones caliu al poble, però divendres, a part que s’acaba tard la desfilada, és complicat perquè hi ve massa de gent de fora que no són de les colles i el descontrol pot ser important”.