Mes de paraules

El cartell de l’exhibició castellera de la Festa Major de 1971, document del mes de l’AMR

Durant tot aquest mes d’agost, la pàgina web de l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) permet consultar en el seu apartat “El document del mes”, el cartell de l’exhibició castellera que va tenir lloc a Roses el 15 d’agost de 1971, amb motiu de la celebració de la Festa Major de la població.

Aquest mes l’AMR presenta un cartell que va ser penjat pels carrers de Roses l’estiu de 1971, on s’anunciava a la població local i als turistes que el 15 d’agost de 1971 se celebraria una gran exhibició castellera. El document es va redactar en català, la qual cosa demostra la progressiva entrada del català a la vida pública del país malgrat la censura de les autoritats franquistes.

El cartell va aparèixer mentre es classificava la documentació del Jutjat de Pau de Roses ingressada a l’Arxiu Municipal. El fragment del cartell havia sigut utilitzat per la Junta Municipal del Cens Electoral l’any 1971 per a fer una carpeta que guardés la documentació generada per les eleccions a procuradors a Corts d’aquell mateix any. És per això que el document no és sencer i té plecs i estrips degut a la seva mala utilització. La seva troballa és molt important perquè no s’han conservat ni el programa ni el cartell de la Festa Major de 1971.

La secció “El document del mes” és una iniciativa de l’Arxiu Municipal de Roses, que ha aprofitat la renovació de la seva pàgina web per incorporar nous apartats i informació. Aquesta secció pretén donar a conèixer aquells documents significatius per a la història de Roses, ja sigui per la seva importància intrínseca o per la transcendència que el document tingué en el posterior desenvolupament de la població.