El catedràtic Narcís Garolera dona a conèixer el seu ‘Locus Amoenus’ de Roses

‘Locus Amoenus’

El ‘Locus Amoenus’ del catedràtic Narcís Garolera es va iniciar a l'escultura 'Zigurat' del passeig marítim de Roses

Narcís Garolera va donar una visió de la relació de Josep Pla amb Roses així com de la família Rahola

‘Locus Amoenus’
El ‘Locus Amoenus’ del catedràtic Narcís Garolera es va iniciar a l’escultura ‘Zigurat’ del passeig marítim de Roses

El passat dissabte, 12 de maig, es va portar a terme una nova edició del ‘Locus Amoenus’, iniciativa impulsada per l’Arxiu Municipal de Roses, on un ciutadà o ciutadana de la Vila, explica el seu ‘Locus Amoenus’ (lloc agradable en llatí) de la població.

En aquesta ocasió, el doctor en filologia catalana i catedràtic de llengua i literatura de la UPF, Narcís Garolera, va ser l’encarregat de donar a conèixer el seu ‘Locus Amoenus’, que “és la placa situada al passeig marítim amb unes ratlles de Josep Pla”, va dir el catedràtic. Unes ratlles pertanyents a un text on l’escriptor empordanès dona una visió particular de Roses i sobre les seves espectaculars postes de sol, i que el filòleg va llegir sencer als participants a l’acte.

I aquest és el seu ‘Locus Amoenus’ “perquè jo m’he dedicat molt i he fet molt estudis sobre Pla, i passejo molt pel passeig perquè m’agrada molt la badia de Roses, i fa 20 vint anys van posar aquest placa en memòria de Josep Pla amb unes ratlles que conec bé”.

El recorregut d’aquesta nova edició del ‘Locus Amoenus’ es va iniciar a l’escultura ‘Zigurat’ de la desembocadura de la riera Ginjolers i a banda de Pla, Narcís Garolera també va voler, a proposta de l’arxiver municipal, Josep Mª Barris, passar per la casa Rahola, per en allà parlar d’aquesta família i de la seva relació amb Roses i Cadaqués, i d’una Rahola vinguda, com jo de Vic, la vídua de Vicens Vives “que encara és viva, té 104 anys”, va afirmar Narcís Garolera.

El recorregut va finalitzar al memorial de Josep Pla (la placa situada al passeig marítim), que Roses va instal·lar l’any 1997 en el marc de l’Any Pla.

Narcís Garolera

En Narcís Garolera és doctor en filologia catalana i catedràtic de llengua i literatura de la UPF. És especialista en la figura i obra de Jacint Verdaguer i filòleg de referència en l’edició crítica d’escriptors com Josep Pla, Josep Maria de Sagarra i Carles Fages de Climent.

‘Locus Amoenus’

L’iniciativa ‘Locus Amoenus’ té com a finalitat crear un patrimoni intangible a partir de l’experiència de convidats que posen en valor el “seu” lloc immaterial.  Tot l’acte és gravat en vídeo i editat, amb la finalitat de difondre’l a través de les seccions corresponents a Cultura i Arxiu Municipal del web municipal. Cada ‘Locus Amoenus’ compta a més amb la seva corresponent entrada a la wiki local destinada al patrimoni rosinc, la Rosespèdia.