El cementiri de Roses viu una diada de Tots Sants amb “normalitat”

Cementiri municipal de Roses
Les germanes Inés i Antonia Mora posant flors al nínxol dels seus pares

Els vilatans de Roses respecten les mesures de seguretat i visiten el cementiri municipal el dia de Tots Sants per honorar als seus familiars igual que cada any, “l’unica diferència és que portem mascareta, com cada dia”

Degut a les noves mesures decretades pel Govern de la Generalitat i aprovades pel PROCICAT per fer front a l’avanç de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, l’Ajuntament de Roses va activar un dispositiu especial per visitar el cementiri municipal per la diada de Tots Sants, jornada en la que els camps sants s’emplenen de gent per visitar i recordar als seus familiars ja traspassats.

Entre les mesures recomanades pel consistori rosinc estava la de visitar el cementiri esglaonadament durant els dies 30 i 31 d’octubre i l’1 de novembre. Una recomanació que van seguir al peu de la lletra els vilatans conscients que el millor és evitar aglomeracions de gent. Així mateix es va establir un horari de 8 del matí fins a les 18:30 hores per visitar el cementiri, amb el que s’havia d’entrar per la porta principal (rotonda de Mas Oliva) i sortir per la porta de dalt, la que dona al carrer Pere III.

L’Ajuntament de Roses va demanar actuar amb responsabilitat accedint al cementiri en grups, com a màxim, de 2 persones i fer una estada, també com a màxim, de 30 minuts.

A més, es van distribuir 8 dispensadors de gel hidroalcohòlic tant a les entrades com al llarg i ample del recinte i es van facilitar regadores per emplenar-les a la font per poder regar les plantes dipositades als nínxols en lloc de tenir que agafar dels bidons, com normalment es fa, per eliminar un possible focus de contagi.

Unes mesures que no va suposar cap enrenou per a les persones que des de divendres i fins ahir, diumenge, han anat a honorar als seus familiars. “He vingut a visitar a la meva sogra i a la meva tia, i no he notat cap diferència amb altres anys, excepte que he vingut amb la mascareta, que la porto cada dia i que m’he posat gel hidroalcohòlic, que ho faig quan vaig a d’altres llocs, i com és el que fem ara tots, el normal és que ho fem quan venim al cementiri”, va afirmar la Lina Cruz.
Més explícit, encara, va ser en Carmel Rosés, “a part de portar la mascareta i posar-me gel no he notat cap més diferència en visitar el cementiri per Tots Sants, ha estat com altres vegades”, va assegurar, destacant això sí, que “altres anys vinc al cementiri un dia abans o un dia després de Tots Sants perquè és un dia que ve molta gent, i enguany he pogut venir aquest dia -diada de Tots Sants- sense cap problema” . I en el mateix sentit es va pronunciar la Montse Adroher, “no he trobat cap diferència, més o menys és tot igual, l’únic que has de venir amb mascareta i posar-te gel hidroalcohòlic”, destacant també que “no hi ha molta aglomeració de gent, es pot passejar bé”.

I dues persones que, com les anteriors, tenen la tradició de visitar, recordar i honorar als seus familiars al cementiri de Roses són les germanes Antonia i Inés Mora, que van coincidir a dir que “es pot visitar el cementiri sense cap problema, no hi ha gent, nosaltres sabem en quines hores hi ha més o menys quantitat de persones i procurem venir a aquesta hora que hi ha menys gent”.

Així, el cementiri municipal de Roses va viure una diada de Tots Sants amb tota la “normalitat” que ens permet la Covid-19.