El Centre Cultural de Ca l’Anita presenta l’exposició “Mar, Salut i Benestar”

Exposició "Mar, Salut i Benestar"

La inauguració d’aquesta exposició de la Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses anirà a càrrec del director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela

Exposició "Mar, Salut i Benestar"L’Ajuntament de Roses, la Confraria de Pescadors de Roses, el Gremi de Peixaters de Catalunya i la Universitat de Girona, presenten l’exposició ‘Mar, Salut i Benestar’ de la Càtedra Oceans i Salut Humana, que es podrà veure del 22 de maig al 16 de juny a Ca l’Anita de Roses.

Experts en biologia marina, medicina, salut, veterinària i ciències socials, molts dels quals pertanyen a universitats, centres de recerca, hospitals, administracions i ONGs de Catalunya, han col·laborat amb la Càtedra Oceans i Salut Humana en aquesta exposició que descobreix els lligams que existeixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones.

Com ha assenyalat el director de la Càtedra Josep Lloret, “la mar, quan se la cuida, és una font inesgotable de salut i benestar; però quan la maltractem, esdevé un pou de problemes difícils de gestionar. Així, els ecosistemes marins mostren les dues cares de la mateixa moneda: una cara ens ofereix tota una sèrie de beneficis per a la nostra salut, en forma de productes pesquers saludables, d’espècies a partir de les quals es pot investigar sobre noves medicines o de lloc d’esbarjo on poder relaxar-nos; l’altra cara, en canvi, es manifesta amb perjudicis per a la salut de les persones -sovint lligats a l’acció de l’home, directament o a través del canvi climàtic, com ara patògens, contaminants i toxines”.

Entre els aspectes positius, l’exposició tracta sobre la importància dels recursos pesquers (font d’Omega 3) per a una dieta saludable; del potencial bioactiu que tenen algunes espècies marines (possible font de noves medicines per combatre el càncer o altres malalties), i sobre la importància de les activitats recreatives a mar (natació, busseig, vela, etc) per a la nostra salut física i mental. Entre els aspectes negatius, l’exposició tracta de les biotoxines marines, dels paràsits dels peixos i de la contaminació marina, factors que augmenten any rere any a causa de l’acció humana i que poden afectar negativament la salut de les persones.

Inauguració el 22 de maig

La inauguració de l’exposició anirà a càrrec del director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela, el 22 de maig a les 19 h, a la sala d’exposicions Ca l’Anita. La mostra es podrà visitar fins al dia 16 de juny a Roses, des d’on i es podrà visitar fins al dia 16 de juny. A Roses es podrà visitar fins al dia 16 de juny, des d’on es traslladarà a altres poblacions.

Així mateix, el 23 de maig (19 h), Antoni Salamanca (col·laborador de la Càtedra), presentarà a la Biblioteca Municipal de Roses el seu llibre “Espais Blaus de la Mediterrània. Com viure més i millor”, que la Càtedra ha patrocinat.