Mes de paraules

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà ha atès 221 exemplars d’espècies diverses a l’agost

25è Festival de les aus al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
Cigonyes al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà / Foto: arxiu

El Govern valora positivament l’acord amb la Diputació de Girona i la IAEDEN per a la gestió del Centre de Fauna dels Aiguamolls

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà / Arxiu

El Departament d’Agricultura agraeix el suport i la col·laboració de la Diputació de Girona i de la Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) i valora molt positivament els resultats del primer mes del nou model de funcionament del Centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l’Empordà, a partir de  l’acord a què es va arribar amb  la Diputació de Girona i la IAEDEN i que ha permès mantenir-lo amb plena funcionalitat.

Un model que, en un context difícil com l’actual, permet oferir alternatives i sumar aportacions i que es fonamenta en la coresponsabilitat i la col·laboració pública i privada entre  institucions i entitats amb un objectiu comú, la gestió i protecció dels valors naturals i la biodiversitat. Aquest model aporta també valor al Centre a través del coneixement, l’experiència i la implicació activa de la societat civil organitzada.

D’altra banda, actualment la Direcció general de Medi Natural i Biodiversitat està elaborant el pla estratègic per al Centre que estudiarà les opcions d’emplaçaments més adequats per a les instal·lacions que requereixen millores estructurals, i d’estabilització de les aportacions econòmiques. Així, des d’ara fins a finals d’any, es discutirà sobre un nou model per a la gestió del centre en què la IAEDEN, a través d’aportacions privades, col·laborarà activament amb recursos i mitjans.

El Departament d’Agricultura manté el seu compromís de recuperar plenament l’activitat del centre i mantenir-la en el temps si s’aconsegueixen recursos alternatius als pressupostos públics i, en aquest sentit, referma la disposició del Govern a analitzar les propostes que puguin plantejar altres institucions, ens o entitats en aquesta mateixa línia.

221 exemplars d’espècies diverses atesos durant el  mes d’agost

Durant aquest mes s’han continuat les tasques de recuperació d’espècies protegides. El personal ha realitzat tasques de manteniment, de rehabilitació i els serveis veterinaris corresponents als animals que han estat ingressats al centre de fauna. Hi ha hagut un registre de 221 ingressos d’espècies molt diverses. Cal remarcar l’entrada de 30 xots -els rapinyaires nocturns més petits- i una cinquantena de caderneres provinents de comisos, que havien estat capturades il·legalment.

S’han alliberat –fins el moment- 60 animals. Dels quals 39 caderneres, 1 merla, 1 verdum, 7 mussols, 4 falciots, 4 xoriguers, 2 pardals i 1 aligot. Han pogut assistir i gaudir d’aquests alliberaments unes 300 persones, entre casals dels municipis de Corçà i Castelló d’Empúries, veïns dels municipis del parc, camps de treball del parc… També s’han realitzat quatre xerrades d’educació ambiental amb visita al centre amb casal, camps de treball i escoltes.

Una altra de les funcions que ha realitzat el centre de fauna és donar continuïtat als estudis d’investigació i recerca que estaven iniciats amb col·laboració amb universitats. S’han recollit mostres de ploma de mussols per un estudi poblacional que realitza la Universitat de Barcelona i mostres de sèrum per estudis epidemiològics vinculats a l’estudi de la grip aviar i la febre de l’oest del Nil.

També cal remarcar la feina que fan els estudiants en pràctiques (concretament dos estudiants de Biologia de la UAB)  i 4 voluntaris. A l’estiu que és l’època de l’any amb més feina al Centre és la tasca dels estudiants i del voluntariat és imprescindible.