El Centre Escolar Empordà de Roses, subcampió a la UdG de la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat
L'equip del Centre Escolar Empordà que es va proclamar subcampió a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

La Universitat de Girona va ser l’escenari de la competició en la que van participar a 12 centres educatius, que van disputar 15 debats

La Universitat de Girona (UdG) va acollir el passat dissabte la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives. Els 12 centres docents participants van realitzar15 debats al voltant del tema d’enguany: La tecnologia augmenta la felicitat?
El debat final va estar disputat entre l’equip de 2n de batxillerat de l’Institut Carles Rahola de Girona (el Gironès) i l’equip d’alumnes de 1r i 2n de batxillerat del Centre Escolar Empordà de Roses (l’Alt Empordà). Finalment, el primer d’aquests centres va resultar campió, per la qual cosa  representarà a la UdG en la fase final de la lliga de debat, que acollirà la Universitat Rovira i Virgili del 22 al 24 d’abril i reunirà als equips representants d’altres 13 universitats.

La Xarxa Vives organitza des de 2014 la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat. La competició d’oratòria consta de dues fases. En les fases locals classificatòries, els equips d’estudiants competeixen a una mateixa universitat. Enguany, la competició compta amb 14 fases locals que es disputen entre els mesos de gener i març a les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de Girona, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de Vic- Central de Catalunya i de València. En total, 169 centres docents d’Andorra, Catalunya i el País Valencià participaran. Finalment, els centres guanyadors de cada fase local representen llurs universitats en la fase final de la competició.
 
La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat permet als estudiants millorar habilitats comunicatives i competències transversals per a la vida acadèmica i professional futures, pel fet de treballar continguts de forma dinàmica i participativa. En aquest sentit, les habilitats de comunicació no verbal, la recerca d’informació, l’anàlisi d’una temàtica concreta i, sobretot, el treball en equip, generen un espai de formació i aprenentatge excepcional. Així mateix, els professors disposen mitjançant la participació en l’activitat d’una innovadora eina docent que, d’una banda, augmenta la visibilitat dels resultats de la seua tasca docent i, d’altra, permet l’intercanvi d’experiències amb altres professors.

Organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.