El CGR Gemma presentarà dos conjunts al campionat de Catalunya de gimnàstica estètica

CGR Gemma
Les integrants dels dos conjunts de gimnàstica estètica / Foto: CGR Gemma

L’objectiu de l’entitat és consolidar el júnior i l’aleví 10-12 per aspirar la propera temporada a disputar el campionat d’Espanya

CGR Gemma
Les integrants dels dos conjunts de gimnàstica estètica / Foto: CGR Gemma

El Club Gimnàstica Rítmica Gemma, el qual farà un Casal aquest estiu a Roses, participarà amb dos conjunts a la propera edició del campionat de Catalunya de gimnàstica estètica, que se celebrarà el diumenge 14 de juny al pavelló de Sant Cugat del Vallès. L’objectiu del club figuerenc és consolidar els equips júnior i aleví 10-12 en aquesta modalitat per aspirar la temporada vinent a classificar-se per al campionat d’Espanya 2016. Els dos conjunts del CGR Gemma fa setmanes que treballen sota la direcció de les dues responsables de l’entitat, Gemma Torrent i Eva Garvín.
El júnior està format per Èlia Benítez, Elisa Càmara, Marta Casero, Berta Martín, Xènia Nicolau, Ester Pol i Carla Roura, mentre que l’aleví 10-12 l’integren Maria García, Berta González, Judit Hornos, Uma Méndez, Marta Miró, Gaia Pellissier, Berta Picornell, Ariadna Salellas, Núria Sanllehí i Berta Valentí.

L’estètica no és una modalitat desconeguda per al CGR Gemma, que fins i tot té experiència internacional amb la participació al campionat d’Europa de Praga de l’any 2007 (setè lloc del conjunt de la categoria children 10-12) i a la copa del món d’Helsinki del 2008 (12a posició del júnior). Els mateixos anys va organitzar la copa d’Espanya amb excel·lents resultats per als dos conjunts del club figuerenc, ja que l’infantil va ser campió i el júnior va aconseguir el subcampionat. La darrera experiència amb l’estètica es remunta a la temporada 2011-12, quan el CGR Gemma va ser l’únic club estranger a la Cailap Cup a Turku (Finlàndia), amb un quart lloc per al children 10-12 i una setena posició per al júnior.

La decisió de tornar a apostar per la gimnàstica estètica té una estreta vinculació amb el conveni d’intercanvi que el club figuerenc manté en els últims anys amb el Lahjan Tytöt finès, una entitat que es dedica bàsicament a aquesta modalitat. “Ens sentíem amb la necessitat de tornar-hi”, explica Gemma Torrent, que reconeix que el contacte amb el Lahjan Tytöt ha estat bàsic, ja que “els nostres coneixements de l’estètica es fonamenten en el sistema finès d’aquest esport”. La decisió del CGR Gemma coincideix en el temps amb un canvi important en l’àmbit català, i és que l’estètica és ara un esport reconegut per la Federació Catalana de Gimnàstica, i això implica que totes les competicions tindran caràcter oficial.

El campionat de Catalunya del proper 14 de juny serà la primera cita d’estètica del 2015, i per al 2016 s’està treballant també en l’organització d’un campionat d’Espanya. Classificar-se per a la cita estatal serà un dels objectius del CGR Gemma, que la propera temporada podria afegir un conjunt sènior als dos ja existents. “El campionat català ens podria donar l’accés al d’Espanya, i aquest ens obre les portes a participar en tornejos internacionals, sigui campionats d’Europa o copes del món”, destaca Torrent.

L’estètica és una modalitat originària de Finlàndia, on van començar a competir al voltant de l’any 1970, tot i que no va ser fins al 2000 que es va extendre a d’altres països. Té la seva base en la gimnàstica rítmica i en el ballet, sigui clàssic o contemporani. La barreja d’aquests elements fa que l’estètica evolucioni cap a l’elegància, la plasticitat i la sincronització. Els exercicis tenen una durada màxima de 2’45” i en aquest temps les gimnastes han d’enllaçar dificultats i moviments corporals alhora que interpreten una història. L’expressió corporal ha d’arribar al seu màxim nivell perquè les esportistes siguin capaces de transmetre al públic i a les jutges els sentiments de la competició.