El conjunt patrimonial de la Ciutadella de Roses es podrà visitar de manera interactiva i dinàmica

Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic
Un moment de la xerrada del VIII Cicle de Xerrades d’Arqueologia de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic celebrada a Ca l'Anita

Així ho va desvetllar el director de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic, Marc Bouzas, en nou cicle de xerrades arqueològiques celebrat a Ca l’Anita

El Centre Cultural de Ca l’Anita va acollir, aquest passat dimecres, el VIII Cicle de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic. Una conferencia, impartida pel director de la Càtedra, que va tenir dues parts. En una, el director de la Càtedra, Marc Bouzas, va parlar dels intercanvis culturals i comercials a la Roses tardoantiga.

I a la segona va fer un repàs de totes les publicacions que s’han editat en aquest últim bienni dins de la Càtedra. Així, Bouzas va fer cinc cèntims de la revista Rodis, la col·lecció del monografies acadèmiques, però entenedores per tothom, anomenades MonCrapa, i com no, la col·lecció de 6 guies, que són “El monestir de Santa Maria de Roses”, “El Castell de la Trinitat”, “La Ciutadella com a espai urbà”, “La Ciutadella com a espai militar: Les defenses”, “El patrimoni subaquàtic de Roses” i “ Armes, eines i ornaments. La Roses d’època moderna a través dels objectes”.

Una col·lecció de guies que està previst que a finals d’aquest 2025 o a principis del 2026 vegi publicat el setè número, “que tothom podrà adquirir en format paper i descarregar-la on line de manera gratuïta i seguir el recorregut que proposem pel jaciment arqueològic de la Ciutadella de Roses”, va desvetllar Bouzas duran la xerrada, per explicar que “en cada element històric que hem seleccionat hi haurà una fitxa o explicació, a part de dir el període o època de la que és aquell element, és a dir, es dirà si el que estem veient és la Roses de l’època romana i de la Roses de l’època griega”.

Una guia de visita al conjunt patrimonial de la Ciutadella de Roses que, a més contindrà imatges d’elements que potser ja no existeixen que “estarà enfocada a la visita cultural i turística, a l’igual que si vas a visitar Pompeia, Empúries o qualsevol altre jaciment, que tenen una guia de visita. Doncs volem fer això”, va afirmar el director de la Càtedra.

En aquest sentit, el director dels treballs arqueològics que la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic porta a terme des de l’any 2018, Lluís Palahí, va apuntar que “l’objectiu és que el visitant es posi davant d’una lloc del jaciment arqueològic i mitjançant una fitxa on l’explica que és allò que està veient i de quina època és”.

Abans però que els arqueòlegs fessin cinc cèntims del futura guia de visita interactiva al conjunt patrimonial de la Ciutadella de Roses, Marc Bouzas, va parlar, en línies generals, en aquest VIII Cicle de Xerrades de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la línia de costa, del projecte de sondejos geomorfològics, de les campanyes de prospeccions geològiques i de geo-radar realitzades al recinte emmurallat, així com dels estudis de material i antropològics duts a terme fins al moment per la Càtedra.