El ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Empordà d’aquest mes de juliol va aprovar una moció de posicionament en favor de les energies renovables i en contra dels macro projectes no sostenibles, una altra a favor de la restitució del municipi de Medinyà, i va rebutjar una més sobre la implantació de parcs energètics eòlics i fotovoltaics
El ple ordinari del mes de juliol del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat per 32 vots a favor i un en contra, una moció de posicionament en favor de les energies renovables i en contra dels macro projectes no sostenibles. Aquesta proposta, impulsada pel grup de Tots per l’Empordà, va en la línia de la moció aprovada per unanimitat el febrer de 2021, i reclama una planificació acurada per evitar que la implantació de les renovables en cap cas vagi contra el desenvolupament i l’estil de vida dels territoris.
Per aquest motiu el Consell Comarcal demana a la Generalitat que acceleri el desenvolupament del Pla Territorial de les Renovables a Catalunya (Plater), per tal que els ajuntaments disposin de tota la informació referent al desplegament de les renovables. Des de l’Àrea de Medi Ambient del propi Consell s’ha instat als Ajuntaments, entitats particulars i associacions a fer les aportacions que es creguin convenients, refermant així el compromís de la institució amb els municipis i les seves realitats.
El Plater és una eina indispensable per al territori, i així ho va recordar el conseller de Sostenibilitat, Joan Fuentes, durant el ple comarcal, en assenyalar que “si el Plater ja fos una realitat, alguns projectes no arribarien a tirar endavant perquè el seu caràcter vinculant regula els espais lliures o disponibles per a la instal·lació dels parcs. Per tant, reclamem que s’apliqui de manera imminent en benefici de l’ordenació del territori i així evitar que els ajuntaments es trobin amb la càrrega que suposa el procés d’al·legacions cap a projectes, que amb l’aplicació del Pla, potser no s’haurien ni plantejat. “
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Agustí Badosa, va recordar també que encara queda molta feina a fer, ja que “si com a comarca volem liderar la sobirania energètica, orientada a l’autoconsum i la distribució de proximitat, no podem dependre d’altres territoris”.
Pel que fa a l’eòlica marina el posicionament de la moció és clar i reclama que es prioritzi i es tingui en compte la biodiversitat de les zones afectades directament, així com la protecció dels espais d’interès públic i dels espais agrícoles i pesquers.
En aquest mateix Ple, el Consell va aprovar una moció de la CUP a favor de la restitució del municipi de Medinyà, i una moció sobre l’adhesió al Consorci de Transport Públic de l’Àrea de Girona.
Durant la sessió es va rebutjar, així mateix, una moció d’ERC sobre la implantació de parcs energètics eòlics i fotovoltaics a la comarca.