Mes de paraules

El Consell Comarcal fa públic l’informe 2013 sobre la població estrangera a l’Alt Empordà

Incideix en l’impacte que la crisi econòmica ha tingut entre la població immigrada

Consell Comarcal de l'Alt EmpordàL’Equip Tècnic d’Inclusió de l’àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha fet públic l’informe estadístic sobre la població estrangera a la comarca amb les darreres dades disponibles de l’evolució del fenomen migratori a la comarca.

Aquest informe de caràcter anual té com a finalitat oferir als diversos agents del territori l’evolució de les principals dades sociodemogràfiques relatives a la població d’origen estranger i el seu impacte en la realitat social i econòmica de la comarca. La novetat que introdueix aquest any la recerca és que mostra l’impacte de la crisi en el mercat de treball i en la població d’origen immigrant activa laboralment.

A gener de 2013 la població d’origen estranger empadronada a la comarca representava el 28,27% del total de la població, registrant-se un increment molt feble des de l’any 2010. Per àrea geogràfica d’origen, la població de la Unió Europea representava el 38%, la del Magrib  el 29% i la d’Amèrica Llatina el 19%. Els homes representaven el 52,7% de la població d’origen estranger i les dones el 43,3%.

Les dades de contractació registrada a la comarca durant la primera dècada del segle XXI indiquen el pes important de la població estrangera en el mercat de treball de la comarca. Fins l’any 2010, del conjunt de contractes registrats, un 38% corresponien a població d’origen estranger arribant al 43,8% l’any 2008. L’any 2012 aquesta xifra va disminuir fins a un 36%, com a conseqüència dels efectes de la crisi en la destrucció d’ocupació.

Tot i que les dades de contractació mostren com la població estrangera té una presència significativa en el mercat de treball de la comarca, les dades d’atur registrades indiquen l’impacte de la crisi en els sectors de producció en què majoritàriament estava ocupada la població d’origen immigrant. Així, des de l’inici de la crisi econòmica la proporció de població estrangera aturada ha crescut gairebé set punts percentuals, fins a situar-se en el 36,7% l’any 2012.