Mes de paraules

El Consell Comarcal forma els acompanyants del transport escolar de l’Alt Empordà

Formació del Servei de transport escolar comarcal
Els participants a la jornada de formació per a tots els acompanyants del transport escolar

El servei del transport escolar s’encetarà el 12 de setembre coincidint amb l’inici del curs, i per aquest motiu es va celebrar una jornada de formació dirigida a les persones encarregades de prestar el servei

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va celebrar, ahir dilluns 2 de setembre, una jornada de formació per a tots els acompanyants del transport escolar. En total, hi van participar una cinquantena de persones que seran les encarregades de prestar aquest servei coincidint amb l’inici del curs, el pròxim 12 de setembre. L’ens coordina una setantena de rutes a tota la comarca que desplacen gairebé 2.500 alumnes a les escoles de tot l’Alt Empordà.

La jornada es va iniciar amb la benvinguda a càrrec de Júlia Gil, consellera comarcal de l’Àrea d’Ensenyament, acompanyada per Xavier Vilà, cap de l’Àrea per a la coordinació i planificació escolar del departament d’Ensenyament i el cap de la Regió d’Emergències de Girona, Lluís Regincós.

En la presentació, Gil va donar importància aquesta formació “clau per oferir un servei de qualitat”, posant a disposició dels acompanyants del transport escolar tècnics i especialistes avesats a resoldre qualsevol dels conflictes que es pugui generar en un servei d’aquest tipus.
L’Alt Empordà va ser una comarca pionera en preparar una jornada de formació d’aquest tipus. Aquesta formació permet als acompanyants posar-se al dia i conèixer noves normatives i pautes d’intervenció. Durant la sessió també han pogut plantejar situacions hipotètiques i reals.

El representant del Departament d’Ensenyament Xavier Vilà va posar l’èmfasi en els acompanyants del transport escolar com aquells que acullen els alumnes al sistema escolar cada matí. “Aquesta jornada garanteix establir unes pautes d’actuació molt necessàries en el dia a dia”, va remarcarVilà.

La jornada

La primera xerrada va tractar sobre emergències en el transport escolar, a càrrec de Mateu Feu, cap del parc de Bombers de Figueres, que va explicar diferents tipologies de situacions que un acompanyant es pot trobar en el decurs del seu servei. Feu també va ensenyar els sistemes estandarditzats dels vehicles com l’obertura manual de les portes, el martell trenca-vidres, les sortides d’emergències i els extintors.

El Consell Comarcal coordina totes les eventualitats que puguin sorgir alhora que fan amb regularitat una tasca d’inspecció per vetllar el correcte compliment de la normativa i assegurar el benestar dels infants i joves.

La tècnica d’Ensenyament, Maria Teresa Genís, va exposar la normativa que regula el transport escolar i els protocols a seguir davant d’una incidència.

La jornada va continuar amb un taller de resolució de conflictes, impartit per la pedagoga Marta Pagès.

Finalment, a la tarda, els agents dels Mossos d’Esquadra, Ramon Cos i Josep Maria Vallès, van impartir una xerrada sobre seguretat viària i incidències en el transport escolar.