Programa Reallotgem

El Consell Comarcal impulsa una nova campanya de compostatge casolà

Compostatge casolà
Compostador de matèria orgànica

Es posen a disposició dels veïns interessats en aquesta nova campanya 215 compostadors per gestionar la seva matèria orgànica i les restes vegetals

Compostatge casolà
Contenidor de compostatge casolà

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà impulsa una nova campanya de compostatge casolà amb l’objectiu d’arribar l’any vinent a superar un miler de veïns d’arreu de la comarca que facin servir aquest mètode de reciclatge. Actualment, més de 800 llars altempordaneses ja disposen de compostatge casolà als seus patis, horts o jardins. Municipis com Lladó, Ventalló o Sant Miquel del Fluvià, fa anys que realitzen aquesta pràctica i segueixen ampliant el nombre d’usuaris que s’animen a provar-ho.

Tot i que la comarca de l’Alt Empordà no disposa de recollida de matèria orgànica per la manca d’una planta de compostatge, una bona alternativa és l’autocompostatge. De mitjana anual, un sol compostador pot convertir 400 quilograms de matèria orgànica en adob natural, els quals, sense aquest mètode es transporten a l’abocador sense aprofitar-ne l’ús

Per això, el Consell de l’Alt Empordà fomenta, des del 2008, la implantació d’auto-compostadors a les llars de la comarca. Enguany, arran d’una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya, el cost per a adherir-se a una campanya s’ha reduït en un 73%, situant-se als 15€.

De moment, ja són un total de 85 compostadors els que es col·locaran a les llars dels municipis de Cantallops, Capmany, Cistella, Ordis, Pedret i Marzà, Sant Pere Pescador, Mollet de Peralada, Peralada, Vilamalla, Viladamat i L’Armentera.

Els veïns dels municipis altempordanesos que estiguin interessats en iniciar el compostatge a la seva llar encara són a temps d’adherir-se a la nova campanya, ja que es disposen de 130 compostadors més (215, en total). Per inscriure’s cal dirigir-se a l’ajuntament i formalitzar la sol·licitud. L’Àrea de Medi Ambient de l’ens comarcal distribuirà els compostadors entre els veïns que ho demanin, explicant-los com realitzar el procés i fent-ne un seguiment acurat durant el primer any.

Amb aquesta alternativa, s’espera que pel 2015 hi hagi col·locats a l’Alt Empordà més de mil compostadors que transformin més de 420 quilograms de residus orgànics en adob.