El Consell Comarcal s’implica en el projecte de creació de l’Anella Cicloturista Transfronterera Pirinexus

La primavera de l’any vinent entrarà en servei l’anella cicloturística transfronterera, que porta el nom de Pirinexus, i que connecta les comarques gironines amb el sud de França. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà s’ha implicat de forma decidida en aquesta iniciativa i col·labora en la difusió del projecte i donant suport a la seva execució. El projecte Enllaç-Xarxa transfronterera de vies verdes a Catalunya connectarà les comarques de Girona i el sud de França aprofitant les xarxes de vies verdes i de cicloturisme existents, unint els territoris de parla catalana de les dues bandes del Pirineus.

Aquest projecte el desenvolupen, conjuntament i des de fa dos anys, el Consell Général des Pyrénées- Orientales, el Pays Pyrénées-Méditerranée i el Consorci de les Vies Verdes de Girona. Aquesta ruta cicloturística s’acabarà el 31 de març de 2013 i, per tant, a la primavera que ve ja s’hi podrà circular. Tindrà 353 kilòmetres de llarg, passa per 53 poblacions diferents i 8 comarques i la senyalització comptarà amb 700 indicadors.

El tram que va des de la Jonquera fins a Sant Feliu de Guíxols coincideix amb una de les 12 rutes EuroVelo, una xarxa de carrils bici de llarg recorregut que recorren Europa. En concret, es tracta de la ruta EuroVelo 8 que uneix Cadis amb Atenes i Xipre. Segons el projecte, a l’Alt Empordà es farà un pas en el rec Sirvent que serà un pas segur per poder anar en bicicleta de Sant Pere Pescador a Castelló d’Empúries. També, val a dir que en el marc d’aquesta iniciativa s’ha arreglat el pas de Panissars a la banda francesa.

La ruta Pirinexus és una eina dinamitzadora del territori, que posa en relleu el gran patrimoni natural i cultural de la zona per on passarà a les dues bandes de la frontera, i es considera que contribuirà a atraure un turisme actiu i de qualitat, sostenible i respectuós amb el medi.

El projecte Enllaç (www.pirinexus.cat) s’inclou dins del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA), que es nodreix del fons Feder amb el qual es finança un 65% del projecte. La resta corre a càrrec de la Diputació de Girona, el Consell Général des Pyrénées-Orientales, el Pays Pyrénées-Méditerranée i el Consorci de les Vies Verdes de Girona. També compta amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

L’objectiu del POCTEFA és contribuir a la competitivitat de les regions frontereres i a la integració econòmica i social. La inversió que du a terme es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.