El conseller Pelegrí fa costat al sector pesquer gironí

Sector pesquer gironí

El conseller Pelegrí al port de Llançà amb Pere Vila, Dolors Rodríguezi Antoni Abad, entre d'altres autoritats

Pelegrí queda satisfet de la comercialització del peix de la Confraria de Roses i el bon ritme de la reforma de la llotja del port de Llançà

Sector pesquer gironí
El conseller Pelegrí al port de Llançà amb Pere Vila, Dolors Rodríguez i Antoni Abad, entre d’altres autoritats

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Mª Pelegrí va realitzar, ahir divendres, una visita oficial a les obres de reforma de la llotja del port de Llançà.
A l’acte hi van assistir l’alcalde de Llançà, Pere Vila, la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, així com el president de les Confraries de Girona i patró major de Roses, Antoni Abad, el qual va aprofitar l’estada del conseller Pelegrí per convidar-lo a visitar la planta de filetejat i comercialització de la Confraria de Roses té amb l’empresa Pescadors de Roses. Abad va ensenyar-li el procés d’elaboració del Fumet, així com la manera de processament i enviament del peix tant per a les grans superfícies com a per al minoristes, i segons el patró major de Roses, “el conseller va quedar molt satisfet del canvi d’orientació del sector pesquer, que per una vegada a la vida, va dir, els pescadors estem començant a comercialitzar el nostre producte, el peix”.

Durant la visita al Port de Llançà es va demanar que la Generalitat es faci càrrec de la modernització de la part mecànica de la subhasta de peix

Des de la setmana passada Ports de la Generalitat està duent a terme les reformes de la llotja del Port de Llançà amb un pressupost de 191.000 euros. I Pelegrí va poder comprovar en primera persona que els treballs van a bon ritme i es calcula que estaran enllestides en un termini de 6 mesos.
Unes obres molt esperades pels pescadors de Llançà, ja que estaven pendents des de la llevantada del desembre de 2008, quan va causar importants desperfectes a tot el litoral gironí, i va fer malbé la llotja d’aquest port de la Costa Brava.
Des del març de 2009 els pescadors duen a terme la subhasta del peix en una llotja provisional instal·lada en una nau prefabricada al costat de l’edifici del port. I ara, Ports de la Generalitat ha instal·lat i finançat aquesta llotja provisional, que una vegada deixi la Confraria de Pescadors, passarà ha ser utilitzada pel Club Nàutic Llançà, concessionària de l’espai.
Durant aquest temps s’han venut en aquestes instal·lacions 4.436.527 Kg de peix que han representat uns ingressos de 23.720.941 euros.
Els treballs de reforma consisteixen en la remodelació de les parets i la coberta, i la col·locació de nous paviments, revestiments i tancaments. A més, s’ha de fer la nova instal·lació elèctrica i aigua i una xarxa contra incendis. Es farà una sala de subhasta del peix amb grades noves, una cabina per a ús veterinari, zones per a la manipulació de peix i magatzems.
També s’ha previst crear un circuit per a que els visitants puguin veure la subhasta de peix sense interferir en el procés. A la primera planta hi haurà les oficines de la Confraria i una sala d’actes. L’objectiu és millorar les instal·lacions i adaptar-les a la normativa vigent.
El Patró Major de la Confraria de Llançà, Antoni Negre, ha mostrat la seva satisfacció per l’inici de les obres perquè, un cop acabades, “ens permetran disposar d’un espai més ampli que l’actual i millorar el procés de comercialització del peix”, ha manifestat.

Quedarà pendent de modernitzar la part mecànica de la subhasta automàtica. Actualment es fan servir les cintes transportadores antigues, algunes de les quals van quedar molt malmeses amb la llevantada de 2008. La Confraria de Pescadors de Llançà considera imprescindible substituir-les per unes de noves aprofitant el trasllat de la llotja provisional a la definitiva. D’aquesta manera no caldria paralitzar la venda, però aquesta actuació no està inclosa en la reforma que s’està duen a terme. És per això que el Patró Major de la Confraria de Llançà ha aprofitat la visita del conseller per fer-li arribar la petició i demanar-li que la Generalitat se’n faci càrrec. Els pescadors de Llançà també han demanat que s’inclogui al pla especial de Ports la construcció d’una instal·lació per emmagatzemar els estris de pesca i una cambra frigorífica per congelar el peix.