El conseller Santi Vila i Ferran Adrià presenten el projecte elBulli1846

elBulli1846

Juli Soler, Ferran Adrià, Santi Vila, Montse Mindan i Joan Figueras en un moment de la presentació

Juli Soler i Ferran Adrià impulsen el projecte i fan donació a  la Generalitat dels espais de Cala Montjoi de Roses on es desenvoluparà l’equipament 

elBulli1846
Juli Soler, Ferran Adrià, Santi Vila, Montse Mindan i Joan Figueras en un moment de la presentació

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i Ferran Adrià han presentat avui, en presència de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i l’alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, entre d’altres autoritats, elBulli1846.
Un projecte impulsat pel prestigiós cuiner i el seu soci, Juli Soler, i que té com a objectiu el desenvolupament d’un centre de recerca en cuina d’avantguarda, de promoció de la cultura gastronòmica i de formació d’alt nivell, amb un centre expositiu obert als visitants a la Cala Montjoi de Roses. El projecte preveu una inversió, a través de elBullifoundation, de 9 MEUR i un termini d’execució de 18 mesos, a més de la donació a la Generalitat, per part de Juli Soler i Ferran Adrià, dels terrenys i edificis del nou espai.

Aquestes instal·lacions se situarien en el mateix emplaçament que elBullirestaurant, una institució de referència i prestigi mundial que ha situat Catalunya en el primer nivell de la gastronomia internacional.

El projecte

A elBulli1846, a Cala Montjoi, s’hi ubicarà el Lab Creatiu denominat elBulliDNA. Així, elBulliDNA és un equip creatiu de 30 persones, professionals de la gastronomia i de diverses disciplines que exploraran i experimentaran durant vuit mesos a l’any sobre l’eficiència en la creativitat utilitzant la cuina com a llenguatge a través del “Decoding of the Culinary Process”, presentat el mes de gener passat a Nova York.

A més, aquest equip serà l’encarregat d’obrir 20 dies l’any, durant un mes, elBullirestaurant, on el 50% de les places seran gratuïtes i atorgades per sistemes de sorteig i l’altre 50% hauran d’assegurar la recaptació de fons fundacionals per perpetuar la missió de la fundació. Tanmateix, els costos operacionals d’elBulli1846 seran coberts mitjançant el mecenatge privat, així com per la pròpia activitat d’elBulli1846.

ElBulli1846 serà també un espai visitable prèvia reserva d’entrada a través del  web, i com a espai expositiu oferirà als visitants un recorregut per la història de la cuina d’avanguarda i, al mateix temps, un replantejament del propi concepte d’exhibició cultural amb l’ajuda de les últimes tecnologies, que tindran un paper molt important on el partner tecnològic serà Telefónica.

Així, pretén ser un espai articulat com un itinerari per a la difusió de la creativitat i la innovació, utilitzant la cuina com a llenguatge, a través de l’evolució d’elBulli i el treball d’elBulliDNA, contextualitzant què és cuinar i quin va ser l’origen de la cuina.

El nou espai serà un concepte únic al món on hi conviuran el desenvolupament i estudi del procés creatiu i la cultura i esperit del llegat d’elBulli

ElBulli1846 en el seu àmbit més ampli té per objecte convertir-se en un centre de referència per a la divulgació i exploració de la creativitat i també en un centre expositiu per tal de perpetuar el llegat de la història i esperit d’elBulli en el futur.

L’arquitectura

elBulli1846
Plànol de ‘elBulli1846’

El projecte d’arquitectura i paisatgisme d’elBulli1846 ha estat desenvolupat pel despatx d’arquitectura Cloud9 d’Enric Ruiz Geli, pel taller de diseny Ruiz Narvaiza Associats i per l’estudi de paissatgisme Estudi Marti Franch.

Físicament, elBulli1846 es disposarà en dos espais situats al paratge de Cala Montjoi, al Parc Natural del Cap de Creus. El més proper al mar, a la banda est de la carretera, acull actualment les instal·lacions on elBulli ha vingut desenvolupant la seva activitat de restauració. En l’espai a l’oest de la carretera es troba l’habitatge anomenat Casa Marketta, fundadora de elBulli.

El projecte preveu la reforma i rehabilitació de l’antic restaurant, juntament amb la construcció de nou equipament, on s’ubicaran tant el lab creatiu elBulliDNA com l’itinerari visitable d’elBulli1846. Així, dels 1.116,18 m2 existents se’n rehabilitaran 896,76 m2, s’enderrocaran un altres 219,42 m2 i es construiran 3.466 m2 d’obra nova. En conjunt, doncs, l’espai tindrà un sostre total de 4.383,50 m2. Gran part de les noves instal·lacions seran soterrades, integrades a l’arbrat existent mitjançant un sistema de murs de pedra que evoquen les feixes característiques de l’entorn rural del Cap de Creus.

Pel que fa a l’àmbit situat a l’oest de la carretera, es rehabilitarà la Casa Marketta per destinar-la a campus-residència de l’equip creatiu. Així, es reformaran 529,13 m2, als quals s’afegiran 254,59 m2 d’obra nova soterrada. En total, el projecte d’elBulli1846 incrementa un 213% el sostre actual.

Integració paisatgística

El projecte arquitectònic ha vetllat especialment per garantir la seva curosa integració paisatgística, definint primer l’aspecte exterior de la parcel·la i acomodant després les instal·lacions a l’interior. De fet, gran part de les noves construccions seran soterrades, integrades a l’entorn mitjançant un sistema de murs de pedra esglaonats que evoquen les feixes característiques de l’entorn rural del Cap de Creus. Aquests bancals, a més, estaran recoberts de vegetació, cosa que minimitzarà encara més la percepció visual de les construccions.

elBulli1846 contribuirà a la internacionalització de Catalunya i a la projecció de la cuina d’avantguarda

elBulli1846
elBulli1846 a Cala Montjoi de Roses

El lligam indissoluble entre l’antic restaurant, el prestigi mundial de la cuina catalana i el paratge de Cala Montjoi fa necessari assegurar la ubicació del nou projecte en el mateix indret. La seva capacitat d’atracció de turisme mundial contribuirà al desenvolupament econòmic i social de la zona, al mateix temps que permetrà dinamitzar el Parc Natural del Cap de Creus, tot conjugant aquest impuls amb el necessari respecte als seus valors ambientals.

Els beneficis d’aquest projecte per a la internacionalització de la cultura catalana i la projecció i promoció del territori se sumen al fet que es preveu que la titularitat de les instal·lacions reverteixin en la Generalitat de Catalunya en un futur mitjançant una donació.

La complexitat de l’operació i el fet de la seva ubicació dins el Parc Natural del Cap de Creus requeria una sèrie de tràmits de modificació del planejament urbanístic, territorial i mediambiental. Aquesta fórmula no permetria l’execució del projecte a curt termini, tal com requereix una actuació d’aquesta excepcionalitat.

És per aquest motiu que el Govern va acordar impulsar la tramitació d’un projecte de Llei per declarar elBulli1846 com una actuació d’interès públic de primer ordre. El Consell Executiu en va aprovar el passat mes de desembre la memòria preliminar.

En aquest cas, el propi projecte de Llei incorpora el projecte arquitectònic. Per tant, se sotmetrà a informació pública, a audiència de l’ajuntament i al necessari tràmit ambiental. Una vegada l’aprovi el Consell Executiu, es remetrà al Parlament per al seu vistiplau final, que equivaldrà a la llicència per iniciar les obres. Es preveu que el Parlament aprovi el projecte de Llei aquest mes de juliol, la qual cosa pemetria iniciar les obres el mes setembre i acabar-les el mes de març de 2016.

El fet de vehicular la transformació d’elBulli mitjançant un projecte de Llei suposa, també, que totes les previsions de desenvolupament a mitjà termini han d’estar contingudes en el text, sense que el projecte es pugui modificar per incloure nous creixements.