Mes de paraules

El conseller Vila es compromet a posar en marxa l’any vinent el nou centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l’Empordà

Aiguamolls de l'Empordà
El conseller Vila amb responsables dels Aiguamolls i autoritats de Castelló d'Empúries

Es substituiran les actuals instal·lacions, que s’eliminaran per restituir l’espai de les closes, i en millorarà el confort i l’habitabilitat

Aiguamolls de l'Empordà
El conseller Santi Vila amb responsables dels Aiguamolls i autoritats de Castelló d’Empúries

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat aquest matí les obres del nou centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l’Empordà, a la zona del Cortalet, que substituiran les actuals instal·lacions. Es tracta de l’adaptació d’una part del mòdul del Servei de Protecció dels Vegetals, que aniran destinades a les instal·lacions interiors del centre, com la sala de cures, l’UVI, sales de necròpsies, despatxos i vestuaris. Les obres han costat uns 34.000 euros. Per a l’any vinent està prevista la segona fase, que consistirà a preparar el terreny i construir les gàbies exteriors de recuperació per un import de 180.000 euros. Abans d’acabar l’any, el centre ja estarà en funcionament, ha anunciat el conseller. L’execució del projecte suposarà la restitució de l’espai de les closes que ocupen les instal·lacions actuals. 

La història del centre de recuperació 

Quan es va crear, l’any 1984, el centre es va situar en uns terrenys del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà dins una zona inundable que és reserva integral. Per aquesta raó, sempre ha estat present la necessitat de traslladar-lo a un altre indret, dins l’àmbit del Parc Natural. Un cop estudiades totes les propostes, es va considerar com a millor lloc els terrenys del costat del Cortalet. L’Associació de Càmpings de Sant Pere Pescador, l’organització empresarial més important de la zona, en va finançar els estudis, per un valor de 25.000 euros. Vila els ha volgut agrair la col·laboració tot dient que “sintonitzen perfectament amb els valors dels nostres temps moderns i s’adonen que la natura és un actiu pel territori: social, per a l’activitat econòmica i per al turisme”.

El centre segueix un model mixt de gestió entre diferents administracions públiques i entitats. Existeix un acord signat entre la Generalitat, la Diputació de Girona i la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de Natura (IAEDEN). Aquesta última rep alhora suport d’una altra entitat que és Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE), amb l’objectiu de compartir aquesta tasca. Segons Vila, “La IAEDEN és una entitat que ha combinat des de sempre un marcat compromís ambiental i una capacitat de gestió molt i molt gran”. Per aquest motiu, ha volgut posar en valor el seu esforç.

El conseller ha volgut referir-se a la situació del personal que hi treballa, que ha qualificat d’”extrema” i que “s’ha de remuntar perquè hi ha una precarietat impròpia d’un país modern i avançat”. “Trobarem solucions en les properes setmanes”, ha sentenciat.

El nou centre

Al marge de l’adequació de les antigues instal·lacions del Servei de Sanitat Vegetal, s’ha de preparar el terreny per construir al davant les instal·lacions de maneig i les diferents gàbies exteriors que acolliran els animals en fase de recuperació. La construcció projectada és de planta rectangular, ocupant una superfície total de 522 m2, dels quals 335 m2 seran gàbies de vol, formades per recintes tancats sense coberta. La resta és un edifici de planta en forma d’ela que acollirà 8 recintes destinats a gàbies de muda, l’estabulari, la nurseria, la cambra frigorífica i la cuina.

El projecte també contempla el trasllat de l’estany artificial, una actuació en el camí d’accés, la col·locació d’una tanca de malla cinegètica i la plantació d’arbrat per disminuir l’impacte visual i acústic.

L’activitat del centre de recuperació

En els darrers anys, aquest centre és el que ha experimentat un major increment d’activitat de tot Catalunya, especialment en relació a les entrades d’animals per recuperar. A finals d’octubre de 2015 ja es va batre el rècord absolut d’entrades de tots els anys que porta en funcionament.

Entre els animals que acull destaquen les aus, la majoria, protegides, que representen al voltant del 70% de les entrades. Dins d’aquestes, el grup dels falciots i les orenetes és el més abundant, seguit dels rapinyaires. Les aus no protegides més nombroses són els columbiformes, gavians i ànecs coll-verds. Al voltant del 20% dels ingressats són mamífers. D’entre els protegits més representats hi ha ratpenats i eriçons, i dels no protegits, visons americans. Els rèptils representen al voltant del 10%, amb espècies protegides com les tortugues de rierol i mediterrànies, la serp verda, i el tritó. La resta correspon, sobretot, a  tortugues exòtiques.