El conseller Vila reclama que el port de Palamós tingui Punt d’Inspecció Fronterer (PIF) i entri a l’espai Schengen

Port de Palamós

La projecció i el potencial de creixement de les instal·lacions portuàries passa per formar part de l’espai Schengen i obtenir el PIF

Port de PalamósEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha manifestat avui que el port de Palamós necessita créixer per poder ser més competitiu i que aquest desenvolupament passa per la seva incorporació a l’espai Schengen i l’obertura d’un Punt d’Inspecció Fronterer (PIF). La Generalitat ja ha fet arribar al govern espanyol i a les autoritats de la Unió Europea (UE) aquesta reclamació.

Vila ha visitat aquest migdia el port de Palamós, acompanyat de l’alcaldessa del municipi, Teresa Ferrés, entre d’altres autoritats.El port de Palamós és l’única porta d’entrada i sortida per mar de les mercaderies gironines i el segon port de Catalunya en tràfic de creuers, dues activitats que generen ocupació i impulsen el turisme i l’economia del territori.

Espai Schengen

La incorporació de les instal·lacions portuàries empordaneses a l’espai Schengen suposaria la seva actuació com a frontera marítima exterior i, per tant, l’estada temporal a persones que pertanyen a països que no formen part de la UE. En el cas dels creuers això afectaria als passatgers i als tripulants extracomunitaris. Així, un creuer podria salpar de qualsevol país que no fos de la UE i venir directament a Palamós. De la mateixa manera, els membres de les tripulacions dels creuers que no tenen nacionalitat europea, amb el visat Schengen expedit pel port, podrien desembarcar a Palamós i accedir al territori gironí sense problemes.

El Punt d’Inspecció Fronterer

La intensa activitat comercial de Palamós veu limitada la seva capacitat de creixement perquè no disposa d’un Punt d’Inspecció Fronterer (PIF). Amb l’habilitació del PIF, el port podria portar al territori productes vegetals i d’origen animal extracomunitaris destinats al consum humà. Ports de la Generalitat ja disposa d’un espai i d’una partida pressupostària per construir l’edifici on es farien les anàlisis d’aquestes mercaderies extracomunitàries.

Més mercaderies i 33.000 creueristes anuals

Aquest primer semestre de 2013 el port de Palamós ha gestionat 139.000 tones de mercaderia, amb un increment del 12% respecte al mateix període de l’any passat. Els principals productes que s’han operat en el port han estat pasta de paper, biomassa forestal, ciment, productes siderúrgics i fusta. Anualment, a les instal·lacions de Palamós es mou una mitjana 236.000 tones de mercaderia.

Pel que fa als creuers, en els darrers cincs anys Palamós ha rebut una mitjana de 33.000 passatgers de creuer anuals. Aquesta temporada, des d’abril fins a juny, ja han fet escala al port 14 creuers amb més de 10.500 passatgers, de les 36 escales previstes.