Programa Reallotgem

El conte L’Ona i la mar descobreix a petits i grans els tresors marítims que cal estimar i protegir

Càtedra Oceans i Salut Humana
L'Espai Z de la Biblioteca de Roses es va omplir en la presentació del conte L’Ona i la mar

El conte L’Ona i la mar esdevé una forma senzilla, i apta per a tots els públics, de divulgar la importància dels ecosistemes marins per a la salut i per al benestar de les persones que porta a terme la Càtedra Oceans i Salut Humana

Ahir al vespre va tenir lloc a la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses la presentació del conte L’Ona i la mar, una iniciativa de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona i amb seu a Roses, que va anar a càrrec de la seva autora, la biòloga marina Sònia Cervià Peracaula, l’il·lustrador del conte, el rosinc Boris Mörker, el propi director de la Càtedra, Josep Lloret i la directora de la Biblioteca Municipal, Pilar Cortés.

La història endinsa els petits lectors i lectores, però també al públic adult, en els fràgils tresors que amaga el mar i en la necessitat de protegir-los, i el seu argument parla d’una nena, l’Ona, que va en cadira de rodes, per tant, és també un conte inclusiu, al que l’encanta el mar perquè dins d’ell no pot caure”, va explicar l’autora, per afegir que “aquest conte és per conèixer tots els secrets del mar a través de l’Ona, perquè com va dir Jacques Cousteau, protegim allò que estimem, però només estimem allò que coneixem”.

L’Ona coneix al mar a la tortuga babaua, la Caretta, i la riquesa del món submarí que transcorre entre les costes de Roses i Tossa de Mar, i en tenir una diversitat funcional,  Sònia Cervià ha volgut també encoratjar a les persones amb algun tipus de discapacitat física perquè lluitin per fer allò que els hi agrada.  mostrant les seves capacitats per fer qualsevol cosa.

Amb la tortuga babaua com a professora, l’Ona va descobrint poc a poc, amb moltes ganes de passar-ho bé, el Gran Blau: ara uns peixos, ara unes estrelles de mar i després unes meduses…. La tortuga ensenya a l’Ona que tot allò que veu sota mar és un tresor fràgil que cal protegir contra vent i marea, perquè la mar, si la cuidem, ens dona aliments, llocs on practicar activitats saludables i medecines per a curar malalties.

I l’il·lustrador del conte ha estat el rosinc Boris Merker com a membre de la Càtedra Oceans “i perquè va coincidir que aquí a Roses un grup de persones han promogut que se recuperi la tortuga a la Badia de Roses, i la tortuga ha quedat com el fil de l’argument del conte”.   

Per al director de la Càtedra Oceans i Salut Humana, Josep Lloret, i dels creadors del conte, Sònia Cervià i Boris Mörker. Per a Lloret, el conte és una aventura marinera on el lector no trobarà pirates, sirenes, ni cofres amb tresors al fons del mar, però que permet descobrir el veritables tresors que amaga el Mediterrani: el coral·ligen, les espècies de peixos, les estrelles de mar, les meduses o la posidònia. I que s’ha volgut fer un conte “perquè el missatge el volem dirigir als nens, des de la Càtedra sempre ens hem dirigit al públic adult, però el futur del planeta el tenen ells i, per tant, l’idea és que entenguin des de ben petits que cuidant la natura i, en aquest cas, el mar, és la millor manera per cuidar-se ells mateixos quan siguin grans”, va explicar Lloret.

Així, aquest conte esdevé una forma senzilla, i apta per a tots els públics, de divulgar la importància dels ecosistemes marins per a la salut i per al benestar de les persones que realitza la Càtedra Oceans i Salut Humana a través de diferents mitjans.

El públic assistent a la presentació celebrada ahir va poder gaudir també de l’exposició dels dibuixos originals creats per al projecte per Boris Mörker, que compagina la feina d’il·lustrador amb la de responsable d’un centre de busseig de Roses. Aquesta activitat li ha permès adquirir gran experiència i coneixements de la diversitat i bellesa dels fons marins, que ha plasmat en les aquarel·les de colors vius i intensos que ha creat per a aquest treball.

El conte L’Ona i la Mar serà distribuït gratuïtament a centres escolars i biblioteques locals. La seva producció ha estat co-finançada per l’Ajuntament de Roses i l’Ajuntament de Tossa de Mar, en col·laboració amb la Confraria de Pescadors de Roses, el Gremi de Peixaters de Catalunya i la Universitat de Girona.