El cooperativisme a Roses no va tenir molt de protagonisme en el món de l’agricultura

Cicle 'Fem Memòria' de Roses
Pol Messeguer impartitn la conferència ‘La Cooperativa Agrícola de Roses. Un estat de la qüestió’ al vestíbul del Teatre Municipal de Roses

El Doctor en Història i arxiver municipal de Roses, Pol Meseguer, va impartir la conferència ‘La Cooperativa Agrícola de Roses. Un estat de la qüestió’ dins el cicle ‘Fem Memòria’

La conferència, la segona i última d’aquest cicle ‘Fem Memòria’ creat l’any passat per les Àrees de Cultura i Govern Obert de Roses, es va portar a terme al vestíbul del Teatre Municipal.
Una xerrada en la que l’arxiver municipal de Roses i Doctor en Història, Pol Meseguer, sota el títol ‘La Cooperativa Agrícola de Roses. Un estat de la qüestió’ va fer un repàs de la tradició agrícola a Roses, dels models de cooperativa que hi havia hagut anteriorment a la creada l’any 1951, “és a dir, per una part estaven els grans comerciants i per l’altre la petita pagesia, que és la que va muntar la cooperativa”. Per tot seguit, explicar quan i el perquè es va fundar la Cooperativa Agrícola, “i el que s’ha de fer a partir d’ara, perquè el se sap és molt poc i això no és més que l’Estat de la qüestió-que és la segona part del títol de la conferència- perquè encara falta molta més informació per saber que va suposar la cooperativa del 51 i de l’anterior, la de la República, que tampoc se’n sap res”.
I és que un dels objectius de la conferència que va impartir per en Pol Meseguer és que “estudiants o investigadors que la vegin per internet s’interessin i iniciïn una investigació molt rigorosa sobre l’agricultura i el cooperativisme a Roses”.

La Cooperativa de Roses, que va estar ubicada tot just enfront del safareig municipal, encara existeix, tot i que no físicament a la Vila, ja que es va fusionar a la deècada dels 80 amb la Cooperativa de Pau que passaria anomenar-se Cooperativa de Pau i de Roses, però que amb el temps, per abreviar, va perdre el nom de Roses.
Ës a dir, pel que va explicar l’arxiver municipal, el cooperativisme a Roses no va tenir, per diferents motius, gaire protagonisme en el món de l’agricultura.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Govern Obert, va ser presentar la conferència explicant als assistents que aquest cicle ‘Fem Memòria’ té per a objectiu “recuperar episodis significatius de la nostra història local que creiem que som importants poder recuperar, i també vol ser un arxiu perquè la gent ho pugui consultar a través d’internet”, fent referència a que totes les conferències són enregistrades íntegrament pel rosinc Jaume Cusí i penjades posteriorment al canal de Youtube.  

Plana va anunciar que la taula rodona sota el títol ‘La cooperativa i el món agrícola a Roses’, prevista per aquesta tarda també al vestíbul del Teatre Municipal, “amb la participació de testimonis de primera mà es farà finalment en ‘streaming’, per internet, perquè les persones participants pertanyen al grup de risc i per prevenció i seguretat sanitària hem desestimat que es faci de manera presencial”.

Una taula rodona que es podrà visionar a les 19:30 hores través del Facebook de l’Ajuntament de Roses.

Conferència íntegra impartida per Pol Messeguer: