Fira de la Rosa de Roses

El derelicte romà ‘Illes Formigues II’ obre el VII Cicle de Xerrades de la Càtedra d’Arqueologia de Roses

Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic-Universitat de Girona
Les restes del derelicte romà Illes Formigues II

El proper 10 d’abril s’inicia la setena edició del cicle de xerrades organitzat per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic-Universitat de Girona.

Aquest cicle de xerrades oferirà enguany quatre conferències impartides per investigadors i arqueòlegs, sent Rut Geli i Guillem Mauri, del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, seran els encarregats d’obrir el cicle el proper 10 d’abril. Ho faran parlant del derelicte romà Illes Formigues II, un exemple únic del comerç de salaons i salses de peix de la Bètica en el nord-est peninsular.

El derelicte Illes Formigues II es troba enfonsat entre 45 i 47 metres de profunditat prop de les homònimes illes, al municipi de Palafrugell. El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) va localitzar el jaciment l’any 2016 i fins ara s’han dut a terme 6 campanyes d’excavació arqueològica. Es tracta d’un vaixell comercial de finals del segle I a.C. que transportava àmfores plenes de peix en conserva.

La bona conservació de les restes està permetent dur a terme una investigació molt complerta del derelicte, tant relacionada amb l’arquitectura naval com amb el carregament que transportava. Tots els resultats fins ara obtinguts es presentaran en la xerrada que oferiran Rut Geli i Guillem Mauri el proper 10 d’abril.

El cicle prosseguirà el 24 d’abril, amb Joaquim Tremoleda (Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries), que oferirà la xerrada ‘Roses i les salaons a l’Empordà en època antiga’; el 8 de maig, Marc Bouzas i Lluís Palahí (Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic-Universitat de Girona), presentaran la Guia del Patrimoni Cultural de Roses-6 que porta per títol ‘Armes, eines i ornaments. La Roses d’època moderna a través dels objectes’; i, tancant el cicle, el 22 de maig Jordi Sagrera (Universitat de Girona), parlarà de ‘Com treballava un “mestre de cases”. La construcció d’habitatges en època medieval i moderna’.

Totes les activitats es realitzaran a Ca l’Anita, els dies indicats, a les 19 hores.