El document del mes de l’AMR revisa la història de l’associació Flor de Maig

Arxiu Municipal de Roses
Detall del document d'inventari de l'Associació Flor de Maig

Creada a finals de l’any 1925, l’Associació Flor de Maig va mantenir la seva activitat cultural fins a l’acabament de la Guerra Civil, moment de l’assassinat de diversos dels seus membres

Arxiu Municipal de Roses
Detall del document d’inventari de l’Associació Flor de Maig

L’associació La Flor de Maig fou creada a finals de l’any 1925, sent al febrer de 1926 quan va aparèixer la primera notícia a les capçaleres comarcals amb motiu de l’organització del seu primer ball de Carnaval. Els seus primers anys de vida, enmig de la dictadura de Primo de Rivera, se centraren principalment en la celebració d’esdeveniments associats a la parròquia, la catequística, el Pòsit Pescador i actes com el comiat dels joves que anaven al servei militar.
I en aquest me de maig, l’Arxiu Municipal de Roses, AMR, dedica l’apartat el Document del Mes de la seva secció web a repassar la història de l’associació rosinca Flor de Maig a través de l’acta i l’inventari dels béns fruit de la seva liquidació.

En el local que tenia l’associació Flor de Maig, situat entre la riera dels Ginjolers i el carrer d’en Mairó i amb una capacitat per 366 persones, es van representar els Pastorets, es van impartir conferències catequístiques o concerts i obres de teatre a càrrec de l’orquestra i la secció dramàtica de la mateixa entitat.
Cal destacar que a l’edifici actual encara hi ha algun senyal representatiu de la societat que va acollir. Al llarg dels anys van celebrar festes benèfiques a favor de les famílies damnificades per la mort de pescadors, de la mateixa catequística, l’homenatge a la vellesa conjuntament amb el Pòsit o, ja en plena II República, actes a favor dels empresonats pels Fets d’Octubre de 1934.

La seva activitat va continuar fins a l’acabament de la guerra, moment en què assassinaren a Miquel Mallol, i altres membres van fugir a l’exili, tal com va documentar l’any 1943, el propi Ajuntament de Roses.
El 1941 legalitzarien altre cop la Unió Fraternal, la SUF, i el 1942 els béns de La Flor de Maig passarien a mans de la primera. Un temps després, el seu local es va convertir en el desaparegut Cine Roses i actualment en una botiga de roba.

Amb aquest document, l’AMR dóna a conèixer diferents dades d’aquesta societat mitjançant l’acta i l’inventari de la seva liquidació, la qual suposà un punt i a part en la vida social dels rosincs dels anys vint i trenta del segle XX. L’inventari està dividit en tres apartats: l’equip de cinema sonor, l’aparell gramola i els efectes generals, d’on destaquen els reproductors de pel·lícules i el mobiliari que permeteren que la SUF pogués tornar a tenir una programació més o menys estable des de la seva legalització, el mes d’agost de 1941.