El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses mostra l’allistament de Pere Turró a la Milícia Nacional

Arxiu Municipal de Roses

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juny a través del seu apartat “El Document del Mes” del portal municipal www.roses.cat, una notificació datada de l’any 1873 on es mostra l’allistament del rosinc Pere Turró Bolasell a la Milícia Nacional

El document consisteix en una breu notificació emesa per l’Ajuntament de Roses el 29 de novembre de l’any 1873 per informar a Pere Turró que havia estat allistat a la companyia segona de la Milícia Nacional del Govern de la República. Es tractava d’un formulari o model imprès de gran senzillesa.

La Milícia Nacional on va ser allistat el rosinc Pere Turró va ser reorganitzada per la llei del 2 de setembre de 1873 de la mà del ministre de governació Eleuterio Maisonnave, com a resposta de la revolució anarcosindicalista d’Alcoi i les insurreccions cantonals de l’estiu de 1873 en plena Tercera Guerra Carlina (1872-1876). En aquella etapa, marcada pel progressiu conservadorisme del govern republicà, la Primera República va anar exercint un control més estricte i de repressió sobre la població. 

La reorganització dels cossos de Voluntaris de la República contemplava l’eliminació dels elements radicals, atès que la burgesia començava a desconfiar d’una força armada de caràcter popular. El ministre va establir l’obligatorietat d’allistar-se a la nova Milícia per garantir el suport dels qui en desconfiaven. L’any 1873 la base de la Milícia, popular i proletària, s’havia tornat perillosa per a la burgesia que l’havia creada en la seva lluita contra l’Antic Règim. I més en un moment en què el moviment obrer es consolidava. 

En aquest context, però, no es podia abolir com volien alguns sectors i calia reorganitzar la Milícia perquè era necessària per defensar les poblacions dels atacs carlistes i cantonalistes. Finalment, la seva abolició es produí amb el govern de la Restauració.

  • Podeu consultar el Document del Mes complet cilcant AQUÍ.