El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses parla de l’organització independentista ‘Nosaltres Sols!’

Fotografia de la Col·lecció Benet Fonolleras Brunet. Autor: Benet Fonolleras Brunet. Entre 1931 i 1936.

L’agrupació Nosaltres Sols! va ser una organització politico-armada nascuda l’any 1931

La secció que l’Arxiu Municipal de Roses presenta mensualment, permet donar a conèixer documents de molt divers format, significatius per a la història de Roses i Catalunya.
Aquest octubre, el document triat ha estat una fotografia pertanyent al fons de Benet Fonolleras Brunet i cedit en donació a l’Arxiu pel seu net, Alain Birouste, on s’identifica un grup de l’organització independentista i militarista Nosaltres Sols!
La fotografia que es presenta és l’única que té un contingut clarament polític de tot el fons Fonolleras. S’hi identifica, gràcies a l’estelada que porten dos dels fotografiats, un grup de la secció de la Vila de Gràcia de l’organització independentista i militarista Nosaltres Sols! El text escrit al revers de la fotografia ajuda a identificar al personatge central, Salvador Salat Ferrando (Sants, 1875-?), un dels creadors el 1922 dels Escamots d’Estat Català.

L’agrupació Nosaltres Sols! va ser una organització politico-armada nascuda l’any 1931. El seu únic objectiu era enfrontar-se a qui ells consideraven els enemics de Catalunya. El seu principal fundador i dirigent era Daniel Cardona Civit, molt influït per l’Aixecament de Pasqua irlandès. Defensava la via insurreccional i militarista per aconseguir la independència del país. Va ser també un dels fundadors d’Estat Català, juntament amb «l’avi Macià». Probablement, Nosaltres Sols! mai no va sobrepassar el centenar d’afiliats.

Podeu consultar el Document del Mes clicant AQUÍ.

Exit mobile version