El document identificatiu de la urna funerària d’August Pi-Sunyer, document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses

Document del mes de l'AMR

Document del mes de l'AMREl document en concret és el Certificat del Consulat General d’Espanya a Mèxic que anava amb les restes de Pi-Sunyer

El document que l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest mes de desembre en el seu apartat del portal web municipal és el Certificat del Consulat General d’Espanya a Mèxic que va acompanyar la urna funerària que va transportar les restes mortals del metge i polític August Pi-Sunyer des de Ciutat de Mèxic, on va morir el dia 12 de gener de 1965, fins al cementiri de Roses.

Una vegada les restes arribaren, el certificat deixava de tenir valor administratiu i es podia eliminar. Tanmateix, el funcionari municipal encarregat del cementiri, Francesc Magester, bon coneixedor de la història de Catalunya i de la de Roses, comprengué la importància del trasllat de les restes d’August Pi-Sunyer i guardà a casa seva aquest document. Finalment, el dia 20 de març de 2003, féu donació d’aquest i d’altres documents familiars a l’Arxiu Municipal de Roses, on es conserva actualment.

El retorn de les cendres del doctor August Pi-Sunyer ens transporta directament a les conseqüències de la Guerra Civil espanyola de 1936-1939 i al canvi radical que significà l’exili per a milers de persones en les seves vides, tant a nivell personal com professional. El document del mes ens descriu el cas d’August Pi-Sunyer com a exemple d’aquells exiliats provinents del món acadèmic que pogueres refer les seves trajectòries professionals en els països d’adopció.

Podeu consultar el document del mes en aquest enllaç.