El exdirector de TV3, Vicenç Villatoro, diu a Roses que el 25 N és clau per l’independència de Catalunya

Vicenç Villatoro

L’actual director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, va ser-hi a Roses per tancar el cicle de conferències “Propostes d’un país per a un nou temps” endegat per l’Ajuntament de Roses.

I Villatoro va vertebrar el seu discurs agafant com a eix la cultura. I va parlar a l’auditori sobre“com en els últims anys una barreja de factors, com els demogràfics i tecnològics han fet que els consum de culura i les identitats culturals, i les comunitats culturals hagin canviat d’una manera profunda”. El pizarra el també escriptor, periodista i polític Vicenç Villatoro va  explicar com aquests canvis demògrafics i tecnològic han donat a la cultura funcions noves. Com en una territori neixen comunitats virtuals que poden fragmentar aquest mateix territori, per exemple, “dos veïns que visquin porta com porta, no tenen res en comú, ni cultura, ni religió, ni ideología. En canvi, aquests senyors compateixen els mateixos valors amb una persona que viu a mil quilòmetres de distància anb el que es comuniquen de manera virtual a travès d’internet. Això passa avui dia”.

I en clau independentista va remarcar que “la raó d’un estat propi es fonamenta des de la cultura. I la cultura no pot subsistir sense un estat a favor. I l’estat espanyol no recolza la cultura catalana”.

Sobre el procés d’independència de Catalunya, Vicenç Villatoro va afirmar, als mitjans de comunicació presents al Teatre Municipal de Roses, instal·lació on s’ha celebrat aquest cicle de conferències, que “es veurà reforçat o desaccelerat en funció del 25 de novembre, perquè el país necessita demostrar a Espanya, Europa i al món que hi ha una majoria clara de que volem l’independència. I el proper 25 de novembre, dia d’eleccions, és un dia clau”.

A títol personal, preguntat per si s’assolirà l’independència, Villatoro va afirmar que “jo sempre he pensat que ho aconseguirem, però ho pensaré de manera més forta a les 10 de la nit del 25-N i si es produeixen 3 condicions. La primera, que hi hagi una participació alta. Segona que el president que en surti, ho faci amb una majoria clara. I tercer, que hi hagi entorn de 2/3 de diputats sobiranistes al Parlament de Catalunya. Si això passa, el procés és imparable”.

El director del Ramon Llull va afegir que s’havien de donar les tres condicions per arribar assolir l’independència. Si fallava una el procés es podria complicar.

 

Vicenç Villatoro

Escriptor, periodista i polític espanyol. Va ser director del diari Avui, director General de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya, director de la Fundació Enciclopèdia Catalana i director de la Corporació Catalana de Radi i Televisió (TV3 i Catalunya Ràdio).

Entre 1999 i 2002 va ser diputat al Parlament de Catalunya per Convergència i Unió.

A partir del 31 de gener de 2011 ostenta el càrrec de president de l’Institut Ramon Llull.

Como periodista, ha contribuído en diversos medios: Catalunya Ràdio, Avui, El Periódico de Cataluña y Canal 33, donde presentó el programa De llibres.

La seva obra com a escriptor s’ha traduït en una trentena d’obres publicades, algunes de les quals han estat reconegudes amb prestigiosos premis literaris com el Sant Jordi de novel·la. Escriptor en català, algunes de les seves obres han estat traduïdes a l’espanyol i a l’alemany. També va formar part del col·lectiu Ofèlia Dracs.