El Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses considerat entre el cinc millors d’Europa

Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses
London Community Gospel Choir

Roses celebra el 20è aniversari de Festival de Blues, Jazz i Gospel amb primeres figures internacionals

Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses
D’esquerra a dreta, Marc Danès, Montse Mindan i Xavi Pasqual durant la presentació del Festival

El Dissabte 2 d’agost, la Ciutadella de Roses acollirà una nova edició del Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses, que enguany arriba al seu vintè aniversari amb la celebració d’una vetllada musical de més de 5 hores de durada.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor de Cultura, Marc Danès i el director de PromoArts Músic, Xavi Pasqual, han estat els encarregats de presentar aquest certament recuperat al 2012 després de 5 anys sense celebrar-se “és una marca potent i el volem donar la projecció que es mereix per a que sigui un festival referent no només a l’estat espanyol sinó al continent europeu”, ha assenyalat Danès.
Per la qual cosa i per celebrar com es mereix el seu vintè aniversari l’Ajuntament de Roses ha comptat amb els serveis de PromoArts Music, empresa organitzadora dels Festival Sons del Món i de l’Acústica de Figueres, per poder comptar amb primeres figures mundials del blues “com el nord-americà Lucky Peterson, un dels màxims exponents del blues i un dels grans d’aquest gènere”, ha significat Pasqual, afegint que “avui dia el Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses pot estar entre els top cinc dels festivals que s’estan fent a Europa”.

Precisament, l’alcaldessa Mindan ha remarcat que un dels objectius d’aquest certamen és “l’haver assolit el ressò internacional que té, ja que els aficionats al jazz, blues i el gospel es desplacen arreu d’on se celebren festivals d’aquets tipus de música”.

L’associació Viumúsika, present un altre any al Festival

Per escalfar motors, la celebració s’iniciarà amb un concert de gospel gratuït que tindrà lloc a la plaça de les Botxes (passeig Marítim) a les 18.30 h, a càrrec de Didier Likeng i el conjunt d’alumnes del taller de gospel que l’entitat Viumúsika organitza el mateix dissabte al Teatre Municipal de Roses. A continuació, a partir de les 20 h, els sons de jazz, blues i gospel es traslladaran a l’escenari de la Ciutadella amb les actuacions del taller d’harmònica de Joan Pau Cumellas i Greg Zlap, de la prestigiosa London Community Gospel Choir i, tancant la nit, de l’excel·lència al teclat i la veu de Lucky Peterson.

Les actuacions de Joan Pau Cumellas i Greg Zlap, de la London Community Gospel Choir i de Lucky Peterson, tornaran a portar tota la força del millor blues, jazz i gospel al recinte monumental. Les entrades (15 €) ja estan a la venda a la Ciutadella de Roses.

Joan Pau Cumellas: el virtuós de l’harmònica

Conegut internacionalment per la seva habilitat interpretativa amb l’harmònica diatònica, Joan Pau Cumellas és un enamorat i estudiós d’aquest instrument i explora totes les seves possibilitats sonores en diferents àmbits. Amb les formacions Barcelona Bluegrass Band, Mr.Hurricane Band i els artistesQuico Pi de la Serra, Big Mama, Miguel Talavera oValentí Moya, es descobreix com un músic innovador capaç de fusionar el blues amb estils com el jazz, el country i la música folk.

Amb aquests grups ha publicat fins a 11 cds. A part, ha col·laborat en altres 32 discos de músics com: Manolo García (pop), Lotti Lewis, Les Deux Guitarres (jazz), Moncho (boleros), incloses altres produccions de música infantil, gospel i pop-rock. Actua en els principals festivals de Blues i Jazz de Espanya i és conegut a diversos països per la seva participació en festivals internacionals.

Joan Pau Cumellas, juntament amb Greg Zlap, donaran el tret de sortida a la nit de la Ciutadella, presentant el taller d’harmònica que té lloc cada estiu a Roses.

London Community Gospel Choir

Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses
London Community Gospel Choir

L’any 1982, el reverend Bazil Meade va fer història oferint el primer concert d’un cor de Gospel al Regne Unit. Amb el transcurs de les dues següents dècades el London Community Gospel Choir (LCGC) es va anar formant amb més de 200 membres de totes les àrees de Londres i els seus suburbis.

Versàtil, flexible i amb un so dinàmic, el LCGC crea harmonies molt plenes tant si actua en formació petita o gran. El LCGC és conegut pel seu estil “up-tempo gospel”, swing-beat, R&B, tradicional, i pels arranjaments plens d’emoció juntament amb una estimulant coreografia i exercicis vocals.

Entre les seves col·laboracions, es troben la de la banda sonora de la pel·lícula de Walt Disney “The Lion King”, han representat al Consell Britànic a festivals internacionals a Zambia i Zimbabwe, i van obrir l’escenari principal Glastonbury del “BBC Proms map” per primer cop, amb un concert de gospel.

El LCGC, una formació consolidada, i formació sol·licitada per a les seves col·laboracions per artistes com Madonna, Eric Clapton o Kylie Minogue, ha efectuat durant els darrers anys nombroses aparicions a programes de ràdio i televisió. Artistes de gran renom com George Michael, Jessye Norman, Sting, Luther Vandross, Elton John, Puff Daddy, Mariah Carey, Blur, Paul McCartney, Celine Dion, Tina Turner, entre molts d’altres, s’han beneficiat de l’estil vocal únic del LCGC a actuacions en viu, vídeos i gravacions d’estudi. La darrera col·laboració destacable fou el passat mes d’octubre amb el rei del funk James Brown, en una gravació a la BBC.

Controvertit, professional, energètic, inspirador i ple d’Esperit! Qualsevol adjectiu es pot escollir per a descriure el so i la visió del London Community Gospel Choir.

Lucky Peterson

Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses
El nord-americà Lucky Peterson, un dels màxims exponents i un dels grans del blues

Després de 4 anys de pausa , Robert Johnson i “el viatger” Lucky Peterson van tornar l’any 2011 als escenaris amb el seu treball “You can walys turn around”. Lucky torna amb fervor, fent la millor música de la seva carrera i produint un modern classic blues, Delta, roots y soul music, influenciat en aquest darrer cas per Lucinda Williams, Robert Johnson, Tom Waits…

Lucky Peterson va ser descobert per la llegenda del blues Willie Dixon quan tenia 3 anys. Va treure el seu primer disc amb 5 anys i poc després aparegué en el “Tonight Show”. De la mà del teclista Bill Dogget i de Jimmy Smith, Peterson passà a tocar darrera de Littel Milton, Bobby “Blue” Bland y Kenny Neal.

Ha treballat amb les prestigioses firmes discogràfiques Alligator, Verve, Blue Thumb i Birdology/Dreyfus, amb la qual enregistrà el treball que Amazon catalogà com el seu millor àlbum, “Black Midnight Sun”, l’any 2003. El New Yorker l’anomenà un “mestre de la guitarra, l’orgue i el micròfon”.

Peterson toca una combinació d’instruments: duolian resonator, piano and acoustic and electric guitar. En el seu repertori, les cançons parlen de lluita i salvació, emprant la claredat d’acústics roots-blues (amb tocs moderns) com a vehicle musical principal.