Mes de paraules

El Festival de Cinema de Girona acollirà el Food Film Menu, d’alimentació sostenible

Festival de Cinema de Girona
Moment de la signatura del conveni entre els organitzadors del Festival de Cinema de Girona i el Food Film Menu

El Festival de Cinema de Girona, el més antic de Catalunya després del de Sitges, ha signat un conveni amb l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura i Art i Turime (IGCAT) per a projectar el Food Film Menú

El Food Film Menú és un programa de curtmetratges i videos d’alimentació sostenible procedents de les Regions de Gastronomia euroepes i mundials, que projectaran els seus films i es lliuraran els corresponants premis en el marc del Festival de Cinema de Girona. 

El Food Film Menu consisteix en una competició amb 8 categories. Un jurat internacional escull un guanyador per a cada categoria. Els 8 guanyadors són els que formen el programa de curtmetratges i videos anomenada Food Film Menu que s’ofereix als festivals de cinema europeus i internacionals per donar-li visibilitat. A més, IGCAT obre una votació popular per escollir els 3 guanyadors generals del Food Films Menu (amb un primer, un segon i un tercer premi) d’entre els 8 guanyadors de les diferents categories. 

Segons destaca el director del Festival de Cinema de Girona, Lluís Valentí, “ens uneix el cinema, la sostenibilitat i i el vincle amb el sector alimentari, que és un dels sector econòmics més importants de les comarques de Girona”.

El conveni l’han signat el director del Festival de Cinema de Girona i la presidenta de l’International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), Diane Dodd. L’IGCAT és una organització sense ànim de lucre, amb xarxa internacional, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància de salvaguardar i promoure els recursos gastronòmics, culturals artístics i de turisme sostenible dels territoris. L’Institut ha desenvolupat, entre altres iniciatives, el Food Film Menu.

El Food Film Menu és una competició de curtmetratges organitzada per IGCAT amb la finalitat de conscienciar sobre la importància de la diversitat cultural i gastronòmica i millorar el benestar de les comunitats. A través d’aquest festival, l’IGCAT reconeix el paper del sector audiovisual en la promoció de pràctiques sostenibles, productes i receptes locals i tradicions relacionades amb la gastronomia regional. Cada any aquesta iniciativa recull els millors curtmetratges i videos procedents de les Regions Eurepees i Mundials de Gastronomia que intenten promocionar el seu patrimoni gastronòmic local.

Diane Dood, presidenta de l’IGCAT afirma que “la col·laboració amb el Festival de Cinema de Girona reforça el compromís de l’IGCAT i les Regions de Gastronomia per a salvaguardar i promocionar a nivell internacional les cultrues gastronòmiques regionals, amenaçades per la globalització, el canvi climàtic i la pèrdua de diversitat”. 

El Festival de Cinema de Girona projectarà en l’edició d’aquest any el Food Film Menu amb l’objectiu d’incrementar la visibilitat de Catalunya (guardonada com a Regió Europea de Gastronomia des de 2016) com a gran destinació gastronòmica.

El més antic després de Sitges

Recordem que el Festival de Cinema de Girona és el més antic a Catalunya després de Sitges.

Segons un estudi que inclou dades de quatre anys, s’han presentat al Festival entre el 2014 i 2018, un total de  14.269 pel·lícules, de les quals 1.200 han estat seleccionades i projectades a la ciutat. El 66% de les pel·lícules presentades són estrangeres, mentre la resta provenen de l’Estat espanyol, i en total hi hagut representació  d’un centenar de països. Estats Units, França, Itàlia i Iran encapçalen la participació, seguits de Itàlia, Alemanya, Mèxic i Israel. El 2019 es van presentar més de 2.000 pel·lícules, amb 241 seleccionades, i el 2020 també unes 2.000, amb 500 seleccionades.