El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) surt al carrer per primer cop i es desenvoluparà durant cinc dies arreu de les comarques gironines
La 23ª edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) va arrencar ahir amb l’espectacle inaugural, una fusió de les obres Descria-les i Petons, de la companyia Tràfec Teatre.
En la inauguració hi van participat, entre altres autoritats, Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Gemma Geis, vicealcaldessa de l’Ajuntament de Girona; Maria Josep Porta, directora dels Serveis Territorials d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya a Girona, i Xavier Valentí, portaveu de la direcció del FITAG.
I fins aquest proper dissabte, el FITAG 2023 es desenvoluparà en diferents espais de la ciutat de Girona i també a Caldes de Malavella, Llançà, Maçanet de la Selva, Sant Gregori i Vidreres. Així, el festival arribarà a diferents localitats de la demarcació de Girona per aportar innovació als seus escenaris. L’objectiu és apropar les arts escèniques de caràcter amateur a poblacions de tot el territori i oferir possibilitats d’intercanvi a les companyies residents i les foranes.
L’eslògan d’aquest any és “El FITAG surt al carrer”, i el festival comptarà amb un nou espai escènic, un envelat on s’oferirà cada matí una selecció d’activitats i tallers per a tots els amants del teatre i la cultura catalana. Una de les atraccions destacades del festival seran els espais de trobada amb les companyies participants en el festival, que oferiran als assistents l’oportunitat de conèixer actors i actrius de tot el món que participen en aquesta edició.
La programació del FITAG es pot consultar al web www.fitag.cat. Tots els espectacles són gratuïts, i es poden reservar entrades des del mateix web. La reserva d’entrada assegura la plaça fins a 10 minuts abans de l’inici de la funció. A partir d’aquell moment s’obriran les portes al públic sense reserva i per ordre d’arribada.
Aquest any participen al FITAG grups de teatre amateur de Catalunya, Andalusia, Galícia, Múrcia i companyies de Colòmbia, Grècia, Itàlia, Polònia, Romania i Rússia.
Aquest mateix dimarts també van tenir lloc les representacions de Situació bis, del grup de teatre Sant Vicenç de Sabadell, al pati de les Magnòlies, i Echo de la Dart Dance Company de Moscou (Rússia) al pati de la Casa de Cultura.
Cada dia a les 18 hores, a l’espai de l’envelat, tindrà lloc una prèvia, en què els amants del teatre i del FITAG podran compartir l’emoció que se sent abans que pugi el teló i els actors surtin a escena. Segons els organitzadors, es tracta d’un espai amb música, zones de descans i barra, en què els espectadors poden fer el toc, conversar tranquil·lament i connectar amb altres espectadors, compartint entusiasme i les expectatives sobre les actuacions que els esperen. I també com a novetat, el festival ofereix activitats diürnes per a totes les edats.
Aquest any, el FITAG oferirà cada matí a l’envelat una selecció d’activitats i tallers per a tots els amants del teatre i la cultura catalana. Una de les atraccions destacades del festival són els espais de trobada amb les companyies participants del festival, que oferiran als assistents l’oportunitat de conèixer actors i actrius de tot el món.
El FITAG als Barris és una oportunitat perquè els veïns de diversos barris de Girona puguin gaudir d’espectacles de qualitat sense haver-se de desplaçar al centre de la ciutat. Les funcions tindran lloc al parc del Migdia (barri Pla de Palau) i al parc de Vista Alegre (barri de Vista Alegre).
La direcció artística, la producció i la dinamització d’aquesta edició del FITAG és a càrrec de l’equip de Baowatt, Produccions Oníriques, els quals s’han proposat aportar-hi una perspectiva innovadora i impulsar una renovació que fomenti la democratització i la participació de tota la ciutadania en el festival. Amb aquesta nova visió es pretén donar un nou impuls al FITAG, acollir noves propostes artístiques i involucrar un públic més ampli en aquesta celebració teatral.
El FITAG està organitzat per la Diputació de Girona i coordinat per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya a Girona i l’Ajuntament de la ciutat.