El Festival Terrer Empordà ha viscut una primera edició que ha destacat per la qualitat de les propostes artístiques i enològiques i per l’impacte emocional dels espais emblemàtics que l’han acollit
Durant quatre dies, del 15 al 18 de maig, espais patrimonials com la Canònica de Vilabertran, Sant Pere de Rodes, el MAC-Empúries, Cadaqués i el Castell de Calonge van acollir tastos raonats, arts en viu i activitats que van posar en diàleg patrimoni, cultura i viticultura. L’encert en l’elecció dels espais, sumat a la cura en la programació, ha fet del Terrer Empordà una experiència immersiva i memorable.
El tast inaugural, a càrrec de Josep “Pitu” Roca, va marcar el to del festival. Davant una àmplia representació del món cultural i del vi, Roca va fer un recorregut per la història de la DO Empordà, que celebra el seu 50 aniversari, per defensar amb claredat que el territori reuneix totes les condicions per situar-se a l’elit vinícola global. El tast va esdevenir una afirmació d’identitat i un manifest de futur vers la sostenibilitat.
Una trentena de cellers de la DO Empordà hi han participat amb una selecció acurada dels seus vins més destacats, mostrant elaboracions singulars, vins de parcel·la i varietats autòctones. Els tastos, com ara “Vins mil·lenaris”, “Carinyena a Tramuntana”, “Àmbars” i “Rara avis”, van ser comissariats per reconegudes professionals del món del vi com Clara Antúnez, Alícia Juher, Ruth Troyano i Anna Vicens, oferint una experiència curada, narrativa i profunda, afavorint el diàleg entre elaboradors i públic.
La iniciativa, liderada pel Consell Regulador de la DO Empordà va comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, la Diputació de Girona i els Ajuntaments de Calonge i Sant Antoni, Cadaqués, L’Escala i Vilabertran. El festival ha demostrat que el territori pot generar propostes culturals d’impacte i projecció.
El preu mitjà de les entrades ha estat de 40 euros, amb una destacada afluència de públic en pràcticament totes les activitats.
El projecte va comptar també amb la col·laboració d’entitats del territori com la IGP Poma de Girona, la DOP Oli de l’Empordà, així com de productors artesans, entre d’elles, Fleca Quer, Maia Artesans del Pa, Boada Porcel, Carnisseria Seli, Mas Alba o Anxoves Callol Serrats, que van contribuir a enriquir l’oferta gastronòmica del festival i a reforçar la connexió amb el producte local.
Blai Rosés, director del festival, ha valorat així aquesta primera edició assenyalant que “Terrer Empordà és una eina per explicar la relació íntima entre vinya, paisatge i cultura. Aquest primer pas i l’experiència guanyada ens demostren que hi ha recorregut i, sobretot, complicitat per continuar”.
Carme Casacuberta, presidenta del Consell Regulador de la DO Empordà, afegeix que “hem demostrat que el vi pot ser un vehicle cultural poderós. Aquest festival ens connecta amb les arrels i, alhora, ens projecta cap al futur amb ambició i orgull”.