Roses Cultura

El fet de no cobrar per escatir oliveres va acabar en un judici a Roses l’any 1866

L’Arxiu Municipal de Roses destaca en el Document del Mes un judici oral entre dos veïns de Roses l’any 1866

El Document del Mes que aquest març presenta l’Arxiu Municipal de Roses en el seu apartat web, mostra l’acord pres entre dos veïns de la població l’any 1866, durant la realització d’un judici verbal al Jutjat de Pau. Amb aquest testimoni, l’Arxiu destaca l’important tasca dels jutjats de pau com a font per al coneixement d’aquestes petites causes que documenten la quotidianitat de poblacions com Roses.

Els fets que es detallen es remunten al 3 de setembre de 1866, quan Francisco Ferrerós es va personar al Jutjat de Pau de Roses per iniciar els tràmits legals per reclamar els diners que Antonio Trull Birba li devia d’escatir unes oliveres situades a la Cobertella. El deute ascendia a 104 rals, una bona suma de diners per a un jornaler en aquella època. A l’oficina del jutjat es van iniciar els papers per a la celebració d’un judici verbal, la solució més acostumada i preferible en aquests casos de deutes.

El jutge de pau va convocar a les dues parts per a dos quarts de deu del matí del 5 de setembre. Aquests tràmits eren molt senzills, fins al punt que en una sola quartilla hi havia tots els tràmits relacionats amb el judici. La majoria dels cops ni es deixava constància de la resolució del conflicte, però en aquest cas, com es va arribar a un acord que consistí en el pagament del deute per part d’Antoni Trull, sí es va fer.

Amb aquest document, l’Arxiu Municipal de Roses destaca la importància dels jutjats de pau com a font per a l’estudi de la conflictivitat local dels segles XIX, XX i XXI. Lluny de les causes de jutjats més importants, com els de Figueres, Girona i Barcelona, aquestes petites causes documenten la quotidianitat de poblacions com Roses.

Podeu consultar el Document del Mes de març complet clicant AQUÍ.