Milers de visitants, més que en l’edició anterior, gaudeixen durant tres dies a la Rambla de Figueres de nombroses demostracions culinàries, sessions gastronòmiques, tasts i concursos
Per segon any consecutiu, la Rambla de Figueres ha estat l’epicentre del Fòrum Gastròmic Ciutat, que ha rebut la visita de milers de persones durant tres dies, augmentant el volum de visitants respecte a l’anterior edició. L’assistència ha tornat a ser un èxit amb la voluntat que la capital empordanesa repeteixi com a seu els propers anys. Amb més metres, un horari ampliat i una oferta de tast més elevada respecte al 2024, el Fòrum ha ofert un programa farcit de sessions gastronòmiques, ponències i concursos, a part de comptar amb una trentena d’expositors. Organitzat per l’empresa gironina Incatis amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, del 3 al 5 d’octubre ha acostat la gastronomia al públic i alhora ha posat en valor la riquesa de la cuina empordanesa. Nombroses activitats han compartit espai amb la participació de professionals de restaurants de renom com el Compartir, Miramar, Motel Empordà, Voramar i Empòrium, entre d’altres. Tots ells han debatut i reflexionat sobre plats representatius de la cuina dolça i salada del territori, amb protagonisme per al pa, la xocolata, les flaones, els arrossos i l’oca amb peres. El concurs que determina quin és el Millor Brunyol de l’Empordà ha premiat la pastisseria Quer, mentre que els assistents també han tingut la possibilitat de tastar nombrosos productes del segell Girona Excel·lent. Membres del col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent han cuinat plats en directe i per segon any consecutiu, l’Escola d’Hostaleria de Figueres ha organitzat un dinar inspirat en Salvador Dalí.
Albert Labastida, director del Fòrum Gastronòmic, en fa una valoració molt positiva, assenyalant que “l’edició d’aquest 2025 ha estat un èxit i ha servit per certificar el creixement del projecte i la seva consolidació a Figueres. Hem superat les xifres de l’any passat, gràcies també a disposar d’una jornada més. La major part de les sessions i ponències han estat plenes amb un públic format per professionals i amants de la gastronomia que han aprofitat l’oportunitat de poder estar a prop de figures consolidades i també de noves promeses del territori”, afegintque “el Fòrum es confirma com un referent gastronòmic i alhora popular a l’Empordà i també al conjunt de Catalunya. Ha estat una edició excel·lent per molts motius i això ens anima des d’avui mateix a pensar com millorar-la encara més de cara a la propera edició”.
Manel Rodríguez, tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Figueres, va explicar que “aquesta segona edició ha tornat a ser un èxit de participació i de qualitat de les propostes. La Rambla ha viscut un gran ambient els tres dies, amb un alt nombre de visitants i de participants a les activitats. Demostrem que el Fòrum Gastronòmic Ciutat funciona a Figueres i confiem en consolidar-lo com una proposta més per seguir dinamitzant i posant en valor la gastronomia de l’Empordà, els nostres productes i els seus professionals”.
El Fòrum va tornar a acostar la cuina a la gent, al mateix temps que va formar i educar al potencial client dels mercats, botigues i establiments de restauració, així com posar en valor la tasca dels agricultors i proveïdors d’aliments. Figueres va acollir, per segon any consecutiu, un programa farcit d’activitats on es va dur a terme demostracions culinàries en directe de la mà de xefs reconeguts, que van parlar del producte local i van cuinar davant dels assistents. També s’hi van oferir tasts d’aliments de proximitat. L’espai firal es va ampliar amb una trentena d’empreses expositores permetent als assistents descobrir, comparar, degustar i adquirir entre un ampli ventall de productes.
El Millor Brunyol de l’Empordà el fan a Can Quer
Veient l’èxit de l’any passat, el Fòrum Gastronòmic Ciutat va tornat a celebrar la segona edició del concurs que tria el Millor Brunyol de l’Empordà. El certamen va tenir lloc el divendres a l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres i hi van participar pastissers, flequers i cuiners de diferents punts de les comarques gironines amb punts de venda oberts al públic. El guanyador va ser la pastisseria Quer, després del veredicte emès pel jurat, format per reconeguts flequers, pastissers, gastrònoms i periodistes. Quer és un negoci familiar amb més d’un segle de vida que va fundar-se l’any 1879 i té fleques a Cadaqués i Port de la Selva. Cinc generacions després, els germans Eduard i Sergi Quer han estat els encarregats d’introduir noves tècniques de pastisseria amb noves textures i sabors, així com una consciència de producte més saludable. El guanyador va obtenir un estand en el Fòrum Gastronòmic Ciutat i dissabte va fer una xerrada amb demostració inclosa sobre com prepara els brunyols. La pastisseria Quer agafa el relleu de Maia Flequers de Figueres, l’establiment guanyador el 2024 i que no es va poder presentar aquesta edició però sí que va formar part del jurat del concurs.
Cuina dolça, salada i un ampli ventall de professionals de renom
El pa i la xocolata van ser els protagonistes divendres en la xerrada inaugural, que va anar a càrrec del mestre xocolater Arnau Triola i Agnès Julià, de la fleca i obrador Lleva’t, situat a Avinyonet de Puigventós. Dissabte va començar amb una ponència a càrrec del rosinc Mateu Casañas, un dels propietaris del restaurant Compartir de Cadaqués. El programa de la segona jornada també va comptar amb xerrades i degustacions a càrrec de Gregory Abella, cuiner del restaurant Falconera de Roses; dels xefs Javi Martínez i Quim Brugat, del Castell Perelada; de Ramon Duran, del restaurant Hotel Duran de Figueres; de Guillem Gavilán i Pau Jamàs, del Voramar de Portbou, i d’Ariadna Sala, d’El Portal de Bàscara. S’hi va afegir Jordi Subirós, cuiner del Motel Empordà de Figueres, qui va explicar els secrets de l’oca amb peres, un dels plats més emblemàtics d’aquest establiment i que va arribar a inspirar l’artista Salvador Dalí en una de les seves obres. Diumenge, els formatges gironins van anar a càrrec de Toni Gerez, cap de sala i sommelier del restaurant Castell Perelada. El Miramar i el seu arròs negre de temporada també van ser protagonistes el darrer dia del Fòrum. D’aquest plat i d’altres arrossos del restaurant en van parlar Julen Rodríguez. El dia també va comptar amb una ponència amb tast inclòs a càrrec de Salvador, Màrius i Joan Jordà, de l’Empòrium de Castelló; d’una xerrada sobre pastisseria empordanesa amb Àngel Garcia (Tall Dolç) i la participació de Roser Bronsoms, que va presentar els menjars de Can Jeroni.
Durant tres dies s’han pogut degustar nombroses productes del segell Girona Excel·lent com ara cerveses, còctels, vins, olis, làctics, embotits i aliments de 5ª gamma. També han preparat diferents plats representatius del territori els membres de la Cuina del Vent, format per professionals empordanesos del món de la gastronomia. L’Associació d’Amics dels Museus Dalí i l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres han col·laborat de nou en l’organització d’un dinar amb un menú inspirat en l’art de Salvador Dalí.
Un format que neix del Fòrum Gastronòmic Girona, un referent del sector
El Fòrum Gastronòmic Ciutat és un esdeveniment enfocat al públic en general i situat en un punt cèntric del municipi que l’acull. Es va posar en marxa el 2023 a la plaça de Catalunya de Girona, mentre que l’any passat es va traslladar a la Rambla de Figueres. Pretén esdevenir un centre culinari a partir del qual els cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries puguin exposar les últimes novetats del sector a la població i als aficionats a la gastronomia. Té com a objectius formar el consumidor final en aspectes com la nutrició, la sostenibilitat i el producte de proximitat; així com fomentar el consum sostenible, difondre les noves tendències i reivindicar la feina dels pagesos, pescadors i altres productors. Neix a partir del Fòrum Gastronòmic Girona, un dels esdeveniments amb més ressò del circuit de la gastronomia, en aquest cas dirigit al públic professional. Suma deu edicions i reuneix milers de visitants, recollint les últimes tendències del mercat i adaptant-se any rere any per donar resposta a les necessitats i interessos del sector.