El Fòrum tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 d’octubre a la Rambla de la capital empordanesa, tenint com a principal objectiu posar en valor i dinamitzar la riquesa gastronòmica de l’Empordà
La Rambla de Figueres serà l’escenari per segon any consecutiu del Fòrum Gastronòmic Ciutat, que tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 d’octubre. Organitzat per l’empresa gironina Incatis amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, l’edició d’aquest 2025 creix en número d’expositors i amplia el seu horari i l’oferta de tast amb la voluntat de consolidar-se com una cita de referència. Amb un format de caràcter popular, té com a reptes més destacats apropar la gastronomia i els professionals d’aquest sector al públic i donar visibilitat a la cuina empordanesa, des dels productors fins als restauradors i negocis d’alimentació. El programa oferirà demostracions culinàries, sessions gastronòmiques i concursos, mentre que les opcions de tast augmenten respecte a l’any passat. Tornarà a comptar amb la presència d’un mercat d’artesans agroalimentaris, que estarà format per una trentena d’expositors. Coincidint amb el fet que aquest 2025 Catalunya ha estat distingida com la Regió Mundial de la Gastronomia pel prestigiós International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), el Fòrum es marca com a principal objectiu posar en valor i dinamitzar la riquesa de la cuina de l’Empordà a partir d’un programa que alterna plats dolços i salats representatius del territori. Brunyols, flaones i el pa amb xocolata compartiran cartell amb arrossos, sèpia amb pèsols i oca amb peres. El col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent hi tornarà a tenir una presència destacada, al costat de restaurants premiats amb alguna estrella Michelin com és el cas del Miramar (Llançà), Voramar (Portbou) i Empòrium (Castelló d’Empúries), així com d’altres establiments de renom com el Compartir (Cadaqués), Restaurant Castell Perelada, l’Hotel Duran i el Motel Empordà. Durant els tres dies també es podran degustar diferents productes del segell Girona Excel·lent.
Figueres serà l’escenari d’un programa farcit d’activitats que comptarà amb demostracions culinàries de la mà de xefs reconeguts, que parlaran del producte local i cuinaran davant dels assistents. L’horari s’amplia respecte a l’edició del 2024. Començarà el divendres a partir de les 5 de la tarda i fins a les 11 de la nit. El dissabte tancarà a la mateixa hora, però començarà l’activitat a les 10 del matí. El diumenge i últim dia del certamen, l’horari serà de 10 del matí a 5 de la tarda. Comptarà amb diferents espais, tots oberts al públic. Un dels escenaris estarà destinat a acollir les ponències principals amb restauradors i productors empordanesos. En un altre espai s’hi duran a terme presentacions de diferents productes del territori. Ambdós espais oferiran l’opció de degustar aquells aliments que s’hi presentin. S’hi suma una zona més extensa que estarà ocupada per una trentena d’empreses expositores perquè els assistents descobreixin, comparin i puguin adquirir productes variats com formatges, carn, croquetes, oli, derivats de l’anxova i fleca i pastisseria. En aquest espai i a diferència de l’any passat, l’oferta de tast serà més àmplia. Els visitants tindran la possibilitat d’adquirir tiquets que es podran bescanviar per racions d’entre un ampli ventall d’aliments, el que permetrà dinar o sopar a la mateixa Rambla de Figueres.
Per segon any consecutiu, la cuina dolça esdevindrà un dels pilars del Fòrum, que celebrarà la segona edició del concurs de brunyols de l’Empordà. Tindrà lloc divendres i el guanyador rebrà com a premi la possibilitat de ser el protagonista l’endemà d’una ponència per explicar els secrets d’aquestes postres. Aquest certamen va néixer l’any passat, quan es va premiar l’establiment Maia Flequers. El 3 d’octubre, el Fòrum Gastronòmic Ciutat començarà amb una xerrada per repassar l’evolució al llarg del temps del pa amb xocolata i per entendre’n el seu paper en el present. En parlarà el mestre xocolater Arnau Triola, que ha treballat en diversos establiments com ara la Rectoria, Divinum, Botic, Celler de Can Roca, Casa Cacao i el Restaurant Castell Perelada; i Agnès Julià, de la fleca i obrador Lleva’t, situat a Aninyonet de Puigventós.
El dissabte començarà amb una ponència a càrrec de Mateu Casañas, un dels propietaris del restaurant Compartir de Cadaqués. El programa de la segona jornada també comptarà amb xerrades i degustacions a càrrec de Gregory Abella, cuiner del restaurant Falconera de Roses; del xef Javi Martínez, del Castell Perelada; de Ramon Duran, del restaurant Hotel Duran de Figueres i de Guillem Gavilán, del Voramar de Portbou. S’hi afegirà Lluís Subirós, cuiner del Motel Empordà de Figueres, qui s’encarregarà d’explicar els secrets de l’oca amb peres, un dels plats més emblemàtics d’aquest establiment i que va arribar a inspirar l’artista Salvador Dalí en una de les seves obres. El diumenge 5 d’octubre, els vins aniran a càrrec de Toni Gerez, cap de sala i sommelier del restaurant Castell Perelada. El Miramar i el seu arròs negre de temporada també seran protagonistes del darrer dia del Fòrum, que comptarà igualment amb una ponència amb tast inclòs a càrrec del Restaurant Empòrium de Castelló d’Empúries i una xerrada sobre la pastisseria empordanesa.
Al llarg dels tres dies es podran degustar nombroses productes del segell Girona Excel·lent com ara cerveses, còctels, vins, olis, làctics, embotits i aliments de 5ª gamma. També prepararan nombrosos plats representatius del territori els membres de la Cuina del Vent, format per professionals empordanesos del món de la gastronomia. Cuinaran en directe diferents plats com mandonguilles amb sípia, caneló cruixent d’oca amb peres, pollastre amb poma i prunes, arròs sec de cananes i escamarlans amb mussolina d’all i ronyons amb vi ranci. I després de l’èxit de l’última edició, l’Associació d’Amics dels Museus Dalí i l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres col·laboren en l’organització d’un dinar amb un menú inspirat en l’univers de Salvador Dalí. Tindrà lloc el dissabte a partir de les 2 de la tarda.
Albert Labastida, director del Fòrum Gastronòmic, explica que “després de l’arribada l’any passat a Figueres, aquest esdeveniment es consolida i fa un pas endavant amb unes expectatives molt grans. Hem aconseguit un creixement superior al 30% pel que fa el nombre d’expositors, el que es tradueix en la confiança i l’elevat interès que desperta el Fòrum. També ampliem els horaris i tindrem una proposta de tastets gastronòmics que complementarà l’oferta que ja té Figueres. Considerem que tot plegat converteix el Fòrum Gastronòmic Ciutat en una gran oportunitat per viure la gastronomia al carrer, descobrir la immensa cultura culinària del nostre país i posar en valor, de manera molt especial, la riquesa gastronòmica de l’Empordà”.
El rosinc Gregory Abella, del col·lectiu Cuina del vent, expressa que “estar presents al Fòrum és molt important perquè es tracta del focus més rellevant que hi ha per parlar de la cuina empordanesa. Una gastronomia clau i imprescindible per entendre el concepte que tenim a dia d’avui de la cuina catalana. Sempre ens hem mogut amb la voluntat de parlar de la nostra cuina, de mostrar-la al món i que la societat la conegui. Ara ha arribat el moment d’estar-hi encara més a sobre i el Fòrum ens servirà com a altaveu”.
L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, declara que “després d’una primera edició que va ser un èxit pel que fa a la participació i a la qualitat de les propostes, ara n’afrontem la segona amb la voluntat de consolidar el Fòrum com una proposta més per dinamitzar i posar en valor la gastronomia empordanesa, els nostres productes i els establiments de referència”. Afegeix que “capitalitzem un territori que és dels més potents, gastronòmicament parlant. Tant per l’extraordinària qualitat dels productes com pel reconeixement dels nostres cuiners i restaurants”, al mateix temps que afirma que “tenim la voluntat de futur de fer créixer el Fòrum com a esdeveniment gastronòmic de referència a l’Empordà i a les comarques gironines, buscant més sinergies i excel·lint en la qualitat de les propostes”.
La presentació del Fòrum Gastronòmic Ciutat també ha comptat amb l’assistència d’alguns dels representants dels restaurants que hi participaran, així com membres de gremis, entitats i associacions del sector de la gastronomia, com és el cas de la Cuina del Vent i el segell Girona Excel·lent, entre d’altres.
Un format que neix del Fòrum Gastronòmic Girona, un referent del sector
El Fòrum Gastronòmic Ciutat es un esdeveniment enfocat al públic en general i situat en un punt cèntric del municipi que l’acull. Es va posar en marxa el 2023 a la plaça de Catalunya de Girona, mentre que l’any passat es va traslladar a la Rambla de Figueres. Pretén esdevenir un centre culinari a partir del qual els cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries puguin exposar les últimes novetats del sector a la població i als aficionats a la gastronomia. Té com a objectius formar el consumidor final en aspectes com la nutrició, la sostenibilitat i el producte de proximitat; així com fomentar el consum sostenible, difondre les noves tendències i reivindicar la feina dels pagesos, pescadors i altres productors. Neix a partir del Fòrum Gastronòmic Girona, un dels esdeveniments amb més ressò del circuit de la gastronomia, en aquest cas dirigit al públic professional. Suma deu edicions i reuneix milers de visitants, recollint les últimes tendències del mercat i adaptant-se any rere any per donar resposta a les necessitats i interessos del sector.
Aquest any va tenir lloc els dies 17, 18 i 19 del passat mes de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa. Nombroses ponències i simposis van compartir espai amb cuiners de renom internacionals com, entre d’altres, els germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Eduard Xatruch i Oriol Castro (Disfrutar), Salvador, Joan i Màrius Jordà (Empòrium), Paco Pérez (Miramar) i Martina, Carlota i Clara Puigvert (Les Cols). El Fòrum, que va comptar amb 150 ponents i va arribar als 180 expositors, més que l’any passat, va ser visitat per més de 13.000 persones. Centenars d’activitats i concursos van formar part del programa del certamen. L’any de la cuina catalana, el present i el futur dels professionals de sala, el nou projecte ALABRASA i la cuina clàssica i acadèmica en van ser els eixos principals.