El pa i la xocolata, arrossos, brunyols i l’oca amb peres compartiran protagonisme amb professionals de restaurants com el Compartir, Miramar, Motel Empordà, Voramar i Empòrium, entre d’altres
La Rambla de Figueres serà l’escenari, a partir de tres quarts de 6 de la tarda de demà divendres, 3 d’octubre, a la Rambla de Figueres i fins aquest diumenge 5 d’octubre, d’una nova edició del Fòrum Gastronòmic Ciutat. Organitzat per l’empresa gironina Incatis amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, aquest any creix en número d’expositors i amplia el seu horari i l’oferta de tast amb la voluntat de consolidar-se com una cita de referència. Amb un format de caràcter popular, té com a principal repte acostar la gastronomia i els professionals d’aquest sector al públic a partir de demostracions culinàries, sessions gastronòmiques, concursos i opcions de tast. Tornarà a comptar amb la presència d’un mercat d’artesans agroalimentaris, que estarà format per una trentena d’expositors. Coincidint amb el fet que aquest 2025 Catalunya ha estat distingida com la Regió Mundial de la Gastronomia pel prestigiós International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), el Fòrum es marca com a principal objectiu posar en valor i dinamitzar la riquesa de la cuina de l’Empordà a partir d’un programa que alterna plats dolços i salats representatius del territori. Brunyols, flaones i el pa i la xocolata compartiran cartell amb arrossos, sèpia amb pèsols i oca amb peres. El col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent hi tornarà a tenir una presència destacada, al costat de restaurants premiats amb alguna estrella Michelin com és el cas del Miramar (Llançà), Voramar (Portbou) i Empòrium (Castelló d’Empúries), així com d’altres establiments de renom com el Compartir (Cadaqués), Restaurant Castell Perelada, l’Hotel Duran i el Motel Empordà. Durant els tres dies també es podran degustar diferents productes del segell Girona Excel·lent.
L’horari s’amplia respecte a l’edició del 2024. Començarà demà divendres a partir de les 5 de la tarda i fins a les 11 de la nit. El dissabte tancarà a la mateixa hora, però començarà l’activitat a les 10 del matí. El diumenge i últim dia del certamen, l’horari serà de 10 del matí a 5 de la tarda. Comptarà amb diferents espais, tots oberts al públic. Un dels escenaris estarà destinat a acollir les ponències principals amb restauradors i productors empordanesos. En un altre espai s’hi duran a terme presentacions de diferents productes del territori. Ambdós espais oferiran l’opció de degustar aquells aliments que s’hi presentin. S’hi suma una zona més extensa que estarà ocupada per una trentena d’empreses expositores perquè els assistents descobreixin, comparin i puguin adquirir productes variats. En aquest espai i a diferència de l’any passat, l’oferta de tast serà més àmplia. Els visitants tindran la possibilitat d’adquirir tiquets que es podran bescanviar per racions d’entre un ampli ventall d’aliments, el que permetrà dinar o sopar a la mateixa Rambla de Figueres.
Pa i xocolata i el concurs de brunyols per començar
La cuina dolça esdevindrà de nou un dels pilars del Fòrum, que celebrarà la segona edició del concurs de brunyols de l’Empordà. Tindrà lloc demà i el guanyador rebrà com a premi la possibilitat de ser el protagonista d’una ponència per explicar els secrets d’aquestes postres. Aquest certamen va néixer l’any passat, quan es va premiar l’establiment Maia Flequers. El Fòrum Gastronòmic Ciutat començarà amb una xerrada per repassar l’evolució al llarg del temps del pa i la xocolata i per entendre’n el seu paper en el present. En parlarà el mestre xocolater Arnau Triola, que ha treballat en diversos establiments com ara la Rectoria, Divinum, Botic, Celler de Can Roca, Casa Cacao i el Restaurant Castell Perelada; i Agnès Julià, de la fleca i obrador Lleva’t, situat a Aninyonet de Puigventós.
El dissabte s’iniciarà amb una ponència a càrrec de Mateu Casañas, un dels propietaris del restaurant Compartir de Cadaqués. El programa de la segona jornada també comptarà amb xerrades i degustacions a càrrec de Gregory Abella, cuiner del restaurant Falconera de Roses; dels xefs Javi Martínez i Quim Brugat, del Castell Perelada; de Ramon Duran, del restaurant Hotel Duran de Figueres; de Guillem Gavilán i Pau Jamàs, del Voramar de Portbou, i d’Ariadna Sala, d’El Portal de Bàscara. S’hi afegirà Lluís Subirós, cuiner del Motel Empordà de Figueres, qui s’encarregarà d’explicar els secrets de l’oca amb peres, un dels plats més emblemàtics d’aquest establiment i que va arribar a inspirar l’artista Salvador Dalí en una de les seves obres. El diumenge 5 d’octubre, els formatges gironins aniran a càrrec de Toni Gerez, cap de sala i sommelier del restaurant Castell Perelada. El Miramar i el seu arròs negre de temporada també seran protagonistes del darrer dia del Fòrum. D’aquest plat i d’altres arrossos del restaurant en parlarà Julen Rodríguez. El dia també comptarà amb una ponència amb tast inclòs a càrrec de Salvador, Màrius i Joan Jordà, de l’Empòrium de Castelló; d’una xerrada sobre pastisseria empordanesa amb Àngel Garcia (Tall Dolç), Joaquim Darnés (Liris) i Jordi Fàbrega (Pastisseria Fàbrega), i la participació de Roser Bronsoms, que presentarà els menjars de Can Jeroni.
Al llarg dels tres dies es podran degustar nombroses productes del segell Girona Excel·lent com ara cerveses, còctels, vins, olis, làctics, embotits i aliments de 5ª gamma. També prepararan plats representatius del territori els membres de la Cuina del Vent, format per professionals empordanesos del món de la gastronomia. Cuinaran mandonguilles amb sípia, caneló cruixent d’oca amb peres, pollastre amb poma i prunes, arròs sec de cananes i escamarlans amb mussolina d’all i ronyons amb vi ranci. L’Associació d’Amics dels Museus Dalí i l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres tornen a col·laborar en l’organització d’un dinar amb un menú inspirat en l’univers de Salvador Dalí. Serà dissabte a les 2.
Un format que neix del Fòrum Gastronòmic Girona, un referent del sector
El Fòrum Gastronòmic Ciutat és un esdeveniment enfocat al públic en general i situat en un punt cèntric del municipi que l’acull. Es va posar en marxa el 2023 a la plaça de Catalunya de Girona, mentre que l’any passat es va traslladar a la Rambla de Figueres. Pretén esdevenir un centre culinari a partir del qual els cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries puguin exposar les últimes novetats del sector a la població i als aficionats a la gastronomia. Té com a objectius formar el consumidor final en aspectes com la nutrició, la sostenibilitat i el producte de proximitat; així com fomentar el consum sostenible, difondre les noves tendències i reivindicar la feina dels pagesos, pescadors i altres productors. Neix a partir del Fòrum Gastronòmic Girona, un dels esdeveniments amb més ressò del circuit de la gastronomia, en aquest cas dirigit al públic professional. Suma deu edicions i reuneix milers de visitants, recollint les últimes tendències del mercat i adaptant-se any rere any per donar resposta a les necessitats i interessos del sector.