El fotoperiodista Jordi Borràs presenta a Roses el seu darrer llibre ‘Tots els colors del negre’

Llibre ‘Tots els colors del negre'
Jordi Borràs i el regidor de Cultura, Èric Ibáñez durant la presentació del llibre ‘Tots els colors del negre

Ho va fer a la Biblioteca Municipal de Roses, on Borràs va afirmar que “s’ha d’anar molt en compte amb l’extrema dreta, on ja està governant a Itàlia, Polònia i Hongria i està fent canvis legislatius substancials”

Conèixer com pensa i actua la ultradreta sense ser de la ultradreta. Aquest és en Jordi Borràs, fotoperiodista, un dels més reconeguts del nostre país, que aquest passat divendres va ser a Roses, concretament a la Biblioteca Municipal, per presentar el seu darrer llibre: Tots els colors del negre.

Obra que va presentar mitjançant les preguntes que l’anava dirigint el regidor de Cultura, Èric Ibañez, i en la que l’autor explica “un llarg viatge que m’ha portat a descobrir l’extrema dreta tant aquí a Catalunya com arreu d’Europa”. De fet, va poder comprovar l’augment de la ultradreta a països com Polònia, Grècia, Itàlia o Alemanya després de veure’s obligat a deixar de treballar a Catalunya arran de les greus amenaces que va patir quan cobria manifestacions de l’extrema dreta a casa nostra.

El llibre es composa d’una sèrie “de cròniques periodístiques novel·lades”, sense ficció, on l’autor parla en primera persona, tot i que prèviament i per situar al lector, explica com un Jordi Borràs adolescent descobreix una bomba nazi que havia llençat la Legión Cóndor a la població de Gandesa (Terra Alta), on van néixer els seus avis.

Aquetes cròniques periodístiques novel·lades són un recorregut al llarg dels anys tant a Catalunya com a diferents indrets d’Europa. “Hi ha viatges en el temps, un recurs que faig servir per situar capítols històrics concrets en el present, perquè no podem entendre aquest sense explicar el passat”.
Per en Jordi Borràs, segons va manifestar tot just abans de la presentació, els governs demòcrates que hi ha a Europa en l’actualitat no són prou conscients de l’augment de la ultradreta perquè “els hi falta perspectiva històrica, ja que l’extrema dreta és una reformulació, en part, dels feixismes entre guerres que han trobat el seu espai ideològic que és el de l’anomenada dreta radical populista, dreta radical conservadora, que si bé forma part d’aquesta gran família de l’extrema dreta que és prèvia al feixisme no s’entén sense entendre el que va passar al segle XX”. Davant d’això, Borràs va afirmar que “s’ha d’anar molt en compte del que està passant a Europa, on a Itàlia, Polònia i Hongria l’extrema dreta està governant i està fent canvis legislatius substancials”.

Durant la presentació del llibre Tots els colors del negre, Jordi Borràs, va afirmar que “és molt probable que tinguem un ministre de Vox no gaire lluny en el temps”, basant-se en els cicles polítics PSOE-PP, ja que “en les pròximes eleccions generals el Partit Popular no tindrà cap inconvenient en fer una coalició, si fos necessària, amb Vox per governar com ho ha fet, per exemple, a Castella-Lleó”.

El foto periodista també va dir als assistents que la porta d’entrada a territori espanyol de l’extrema dreta “va ser Catalunya” i va recordar, que “a les eleccions generals del 2019 el percentatge més alt de vot a Vox va ser aquí, en un barri de Roses”, concretament a Santa Margarida.

Vídeo de la presentació del llibre Tots els colors del negre: