El Govern acorda el tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies i un confinament municipal els caps de setmana

Noves restriccions per fer front a la Covid-19
La consellera de la Presidència i el vicepresident del Govern, durant la compareixença informativa / Foto: Rubén Moreno

El vicepresident del Govern, la consellera de la Presidència i els consellers d’Interior i de Salut han informat de les noves mesures aprovades avui en un Consell Executiu extraordinari

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest matí en una reunió extraordinària del Consell Executiu, noves mesures per fer front a l’avanç de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, entre les quals s’inclou el tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies i un confinament municipal els caps de setmana, des de les 6 hores del matí de divendres fins a la mateixa hora del dilluns.

Les noves mesures les han anunciat en una compareixença informativa el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i els consellers d’Interior i de Salut, Miquel Sàmper i Alba Vergés.

Noves mesures per fer front a la Covid-19:

 • Tancament municipal i perimetral de Catalunya

El confinament perimetral restringeix la mobilitat entre municipis els caps de setmana. Des de les 06.00 hores de divendres a les 06.00 hores de dilluns.

Excepcions: dins de les comarques es permetrà la mobilitat per anar a cementiris el 31 d’octubre i l’1 de novembre. I en municipis limítrofs es permetrà la mobilitat en casos de pràctica esportiva individual.

No es podrà entrar ni sortir de Catalunya durant 15 dies. La mesura entrarà en vigor a les 00.00 hores d’aquest divendres, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La mobilitat està garantida per anar a treballar o a l’escola, així com per a casos de força major.

 • Tancament de la cultura, excepte museus i biblioteques

Teatres, cines i sales de concerts hauran de tancar durant almenys 15 dies. Els museus podran obrir el 33% del seu aforament i les biblioteques, per portar a terme el seu servei de préstec.

 • Bars i restaurants

Continua el tancament iniciat fa gairebé 15 dies dels bars i restaurants, els podran continuar fent, exclusivament, repartiment a domicili i per emportar, i que ara s’allarga fins a les 23.00 hores. .

 • Comerços

Els centres comercials i comerços de més de 800 m2 quadrats que també hauran d’abaixar la persiana, sempre que no siguin d’alimentació i serveis essencials.

L’obertura al públic dels locals minoristes queda condicionada al fet que tinguin una superfície de venda igual o inferior als 800 m2. També hauran de reduir la cabuda al 30%. Els que superin una superfície de 800 m2 hauran d’acotar el recinte.

 • Escoles i universitats

Se suspenen també totes les activitats extraescolars, a excepció d’aquelles que es realitzen en grups bombolla dins de les escoles. Continuen les classes presencials en educació primària, tot i que a partir de 3r d’ESO es podria optar per un model híbrid.

S’insta els centres educatius a impulsar per les classes virtuals en els nivells de Batxillerat i Formació Professional. Lesuniversitats continuaran fent l’activitat a distància.

 • Àmbit laboral
 • S’han de prioritzar el teletreball i les reunions telemàtiques. Si no és possible, s’han d’aplicar mesures per garantir la distància de seguretat interpersonal: entrades i sortides esglaonades, flexibilitat horària …
  En cas que no es pugui mantenir la distància, s’ha de proporcionar a les persones treballadores els equips de protecció adequats al nivell del risc.
 • Limitació reunions socials

Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones, excepte les bombolles de convivència. També es manté la prohibició de consumir aliments i begudes en les trobades o reunions en espais públics.

 • Esdeveniments esportius

—S’ajornen totes les competicions esportives, tret de les estatals i professionals.

—També es tanquen els gimnasos i tots els equipaments esportius, excepte els de tecnificació i lligues professionals.

 • Parcs i jardins

—Els parcs i jardins poden romandre oberts, si bé hauran de tancar a les vuit del vespre.

 • Transport públic
 • El transport públic ha de mantenir la seva oferta al 100% tot i que hi hagi una disminució de passatgers. Només es poden produir restriccions en horari nocturn.

 • Els usuaris no poden fer en el transport públic activitats que comportin treure’s la mascareta, com menjar o beure.

 • Les estacions en espais tancats han d’oferir dispensadors de gel hidroalcohòlic.

 • Ús de la mascareta
 • És obligatori utilitzar-la en espais de treball d’ús públic o oberts al públic, o bé, en desplaçaments per l’interior.

 • No és obligatori en espais de treball tancats al públic, una vegada la persona estigui en el seu lloc de treball i faci tasques que no comporten mobilitat.