El Govern acorda sol·licitar l’estat d’alarma a Catalunya amb comandament únic de la Generalitat

Estat d'alarma
El vicepresident del Govern, Pere Aragonés, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, durant la compareixença de premsa

El vicepresident del Govern, Pere Aragonés, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, afirmen que la primera mesura que es prendrà, en el marc del Procicat, serà limitar la mobilitat nocturna

El Govern va acordar ahir a la tarda en una reunió extraordinària del Consell Executiu sol·licitar de manera formal la declaració de l’estat d’alarma al Govern espanyol i exigir que sigui “descentralitzat i amb comandament únic de la Generalitat” davant l’evolució de la segona onada de la pandèmia. Així mateix va anunciar que decretarà un toc de queda nocturn a tot Catalunya  un cop entri en vigor l’estat d’alarma. Així ho van comunicar el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó en una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació.

Segons va afirmar el vicepresident, l’objectiu d’aquesta iniciativa és “disposar de totes les eines i les garanties per poder prendre mesures per limitar la mobilitat i mobilitzar recursos, protegir la salut de la ciutadania i respondre les necessitats de la crisi. En definitiva, per salvar vides”. En aquest sentit, va fer una crida a la responsabilitat de la  ciutadania perquè romangui a casa, limiti la vida social als contactes imprescindibles i redueixi la mobilitat. “Aquesta és la millor manera de protegir-nos i de protegir, també, les persones que estimem i són vulnerables. Hem de reforçar la nostra responsabilitat social i la nostra actitud cívica”, va subratllar.

“L’evolució és molt preocupant. O multipliquem els esforços o la Covid-19 es multiplica” perquè “ningú és invulnerable a la Covid-19. No ens relaxem ni un instant, no abaixem la guàrdia, protegim-nos, cuidem-nos, reforcem el compromís cívic i social que tant ens va ajudar a superar les dificultats de la passada primavera” va advertitr Aragonès. Segons va explicar, l’evolució de les dades epidemiològiques dels darrers dies, han portat al Govern a prendre aquesta decisió i a sospesar l’aplicació de mesures més restrictives de mobilitat i excepcionals que les adoptades fins ara. “Per això,” va remarcar, “necessitem un estat d’alarma descentralitzat on la Generalitat sigui l’única autoritat competent a Catalunya en relació a les mesures de l’estat d’alarma, on mantingui, no només totes les competències, sinó també tota la capacitat de gestió. Prenent totes i cadascuna de les decisions, assumint totes les responsabilitats”.

El vicepresident també va posar de manifest que el Govern s’ha compromès a reforçar la transparència i la comunicació permanent amb tots els grups polítics de Catalunya. En aquest sentit va manifestat que “la nostra voluntat és comparèixer periòdicament davant la cambra catalana per explicar les mesures que el Govern adopti en virtut de la declaració de l’estat d’alarma”.

El vicepresident Aragonès i la consellera Budó van comparèixer davant dels mitjans després del Consell Executiu extraordinari i de la reunió que es va desenvolupar de manera telemàtica amb els portaveus dels grups parlamentaris, juntament amb els consellers d’Interior, Miquel Sàmper, i de Salut, Alba Vergés.

Durant la compareixença, la consellera de la Presidència va anunciar que el Govern ja ha comunicat aquest acord a l’Estat espanyol perquè “el més aviat possible i de manera urgent autoritzin aquesta eina”. Va explicar que la diferència entre aquest estat d’alarma i el del mes de març és que aquell es va declarar “de manera unilateral, recentralitzava competències i manllevava les de la Generalitat”. I va afegir que “aquesta eina ens ha de permetre preservar totes les competències per poder prendre aquelles mesures que com a Govern anem determinant en marcs com el Procicat”.

En aquest sentit, va assenyalat que un cop l’Estat autoritzi l’estat d’alarma a Catalunya, “immediatament convocarem un Procicat d’urgència, probablement demà, per prendre mesures caràcter urgent, com la restricció de la mobilitat nocturna”, així com “altres tipus de decisions sense esperar cap autorització judicial, perquè tindrem la cobertura jurídica necessària per poder aplicar-les”. Unes mesures, va dir, que també “ens han de permetre preservar l’activitat econòmica i no haver de prendre d’altres més restrictives per a l’economia i el comerç”.

Respecte als motius que han portat el Consell Executiu a prendre aquesta decisió, la consellera Budó va subratllar que les dades sanitàries ens han dit que hem d’actuar de manera urgent”. Va recordar que en aquests moments hi ha 1.698 hospitalitzats per Covid-19, dels quals 296 són a l’UCI; que hi ha hagut més de 5.000 nous casos positius en les ultimes setmanes, i que la RT es troba a la vora de l’1,5.

Davant d’aquesta situació, Meritxell Budó també va fer una crida a la “corresponsabilitat de la ciutadania a les portes del cap de setmana i va instar a “evitar desplaçaments innecessaris i romandre a casa a les nits, malgrat que encara no sigui vigent la reducció de la mobilitat nocturna”.