Programa Reallotgem

El Govern aprova la Declaració institucional del 25 de novembre

La campanya institucional demana a la tota societat “obrir els ulls davant les violències masclistes” i prendre partit quan se n’és testimoni

El Govern ha aprovat la Declaració institucional del 25 de novembre de 2023, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, que enguany posa l’accent en la necessitat de fer de la lluita contra les violències masclistes una “lluita col·lectiva” i interpel·la a tota la ciutadania a esdevenir “agents de canvi” per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones.

D’aquesta manera, el text de la declaració destaca el paper de totes i tots com a “observadores i observadors d’unes violències que pateixen moltes dones del nostre entorn per part d’homes del nostre mateix entorn”. En aquest sentit, posa de manifest que “el silenci i la inacció no són respostes neutrals, sinó que donen suport a l’agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències” i, per aquest motiu, crida a tothom a implicar-se per “trencar tots els silencis i tenir un paper proactiu en la prevenció i la detecció”.

Un paper proactiu, puntualitza el text, no només per evitar que es produeixi la violència intervenint i “cridant l’atenció sobre la situació de violència perquè s’aturi”, sinó també donant suport a qui ho està patint, com per exemple donant-li suport emocional, ajudant-la a “superar la por, l’aïllament, la vergonya o el sentiment de culpabilitat que pot provocar la violència viscuda, assegurant-li que no és culpa seva, que som al seu costat i que la podem acompanyar als serveis especialitzats que es troben arreu del país o trucar al telèfon 900 900 120”.

El text de la declaració reconeix que en les darreres dècades “hem viscut al nostre país un canvi profund en el rebuig social a aquesta violència estructural contra les dones”, un canvi que s’ha produït “fruit d’una intensa lluita feminista” des de diferents àmbits i que “també ha guanyat un espai central a les institucions polítiques i les administracions públiques”. La declaració adverteix, però, que “amb l’augment del rebuig social i la fermesa de la resposta institucional no n’hi ha prou”, i que “tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos”. I, segueix el text, “massa sovint encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denuncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l’agressor”.

La declaració institucional aprovada avui pel Govern ha estat consensuada amb l’Ajuntament de Barcelona; la Delegació del Govern espanyol a Catalunya; la Diputació de Barcelona; la Diputació de Girona; la Diputació de Lleida; la Diputació de Tarragona; la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya. Amb el text, les institucions refermen el seu compromís “a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes” i a fer-ho “amb la diligència deguda, amb una resposta integral i amb polítiques públiques transformadores i valentes”.

#ObrimElsUlls davant les violències masclistes

Les violències masclistes es produeixen en el nostre dia a dia, en el nostre entorn familiar i laboral i en l’espai públic. Passen davant nostre de manera molt normalitzada i, sigui perquè ens incomoden o ens paralitzen o perquè no sabem com actuar, moltes vegades fem veure que no les veiem.

Per posar fi aquesta situació de desemparament de les víctimes, i amb motiu del 25N, el Govern posa en marxa una campanya en què se subratlla que el silenci o la falsa neutralitat davant d’una situació de violència masclista no és una opció. Amb el lema “Davant les violències masclistes, obrim els ulls. Si n’ets testimoni, pren partit, la campanya mostra diferents situacions de violència masclista quotidiana i ens convida a treure’ns la bena dels ulls i a convertir-nos en part de la solució.

Aquesta setmana la façana del Palau de la Generalitat s’ha vestit amb una lona lenticular que mitjançant un efecte òptic fa l’efecte de cobrir i descobrir els ulls amb una bena. La campanya vol fer pedagogia per deixar d’ignorar les violències masclistes, que passen a la vida quotidiana i de forma molt normalitzada, i fa una crida a actuar per erradicar-les.

La campanya consta també d’un espot on es mostren tres situacions de violència masclista, com l’assetjament al transport públic o a la feina, o els comentaris sobre una dona entre amics. Al final, un dels testimonis decideix obrir els ulls i actuar, sigui acompanyant a la víctima amb el telèfon 900 900 120, o, en cas d’emergència, trucant al 112. A més de l’espot, que s’emet per televisió la campanya serà present a les xarxes socials amb l’etiqueta #ObrimElsUlls.