El Govern aprova un pla d’obertura en 4 trams de les activitats afectades per fer front a la Covid-19

Pla d'obertura en 4 trams de les activitats afectades per fer front a la Covid-19

El primer tram començarà aquest proper dilluns amb l’obertura de terrasses de bars i restaurants i després es farà trams successius de 15 dies, en funció dels indicadors sanitaris

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonés, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern. Meritxell Budó han presentat aquest migdia el pla d’obertura progressiva de les activitats econòmiques i socials que han estat afectades per les mesures per fer front a la segona onada de la Covid-19. Aquest pla de flexibilització començarà dilluns vinent, 23 de novembre, i es farà per trams successius de 15 dies, en funció dels indicadors sanitaris, cadascun dels quals permetrà més reobertures i ampliacions d’aforaments.

Meritxell Budó ha assenyalat que el confinament nocturn, de les 22.00 a 06.00 hores es mantindrà durant tots els trams. Pel que fa al confinament perimetral de Catalunya, estarà vigent durant els primers dos trams i es podrà aixecar al tercer tram “si les dades sanitàries segueixen evolucionant positivament”. Respecte al confinament municipal de cap de setmana, es mantindrà durant el primer tram; durant el segon tram passarà a ser d’àmbit comarcal i a partir del tercer no hi haurà restriccions de mobilitat el cap de setmana.

Primer tram, a partir de dilluns vinent

Al primer tram, que començarà dilluns vinent, 23 de novembre, el pla preveu l’obertura de terrasses de bars i restaurants amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de diferents taules i una limitació de 4 persones per taula, excepte que es tracti de grups bombolla. Els interiors dels locals podran obrir amb aquestes mateixes condicions, però amb la limitació d’aforament del 30% i amb una bona ventilació. Pel que fa a l’horari d’obertura, ho podran fer de les 6 del matí fins a les 21.30h.

A les universitats i escoles continuaran vigents les mesures que hi ha establertes ara de presencialitat a infantil, primària i ESO; i a batxillerat i universitats amb docència de teòrica virtual. Pel que fa a les extraescolars, continuen obertes les activitats extraescolars i esportives organitzades pels centres educatius amb els grups estables de les activitats lectives. I s’hi afegeixen: les activitats esportives no competitives a l’aire lliure i espai tancat organitzades pels mateixos centres escolars; els ensenyaments de règim especial no reglat: formació pràctica presencial fins a un màxim de 6 alumnes, i tota la resta d’activitats extraescolars, també amb un màxim de 6 alumnes.

Respecte a les activitats culturals, la consellera Budó ha explicat que en aquest primer tram podran obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts amb un 50% de l’aforament i sempre amb un màxim de 500 persones en el cas de grans espais on el 50% fos superior a aquesta xifra. Continuen oberts museus, biblioteques i sales d’exposicions, però el límit d’aforament passarà del 30% vigent actualment al 50%.

Meritxell Budó també ha dit que en aquesta primera etapa d’obertura s’obren també les instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure amb un aforament màxim del 50% i control d’accés; i les instal·lacions en espais tancats amb un aforament màxim del 30% amb cita prèvia i sense vestidors, excepte en el cas de les piscines.

Pel que fa als comerços, continua la limitació del 30% d’aforament per als establiments de menys de 800 metres quadrats. Respecte els establiments de més de 800 metres quadrats, s’aixequen les restriccions d’espai que hi havia i passen a estar obertes al 100% de la superfície amb un aforament del 30%.

Pel que fa a les activitats recreatives restaran tancats els espais infantils lúdics interiors, festes majors, bingos, casinos i sales de joc.

Els actes religiosos i cerimònies civils es podran celebrar amb un 30% d’aforament.

La consellera també ha indicat que en aquest tram es mantindrà el màxim de 6 persones en l’activitat social privada. 

Segon tram: reobertura de centres comercials

La consellera Budó ha assenyalat que després de 15 dies “entraríem a un segon tram, sempre tenint en compte les dades sanitàries”. En aquest període es preveu la reobertura centres comercials amb un 30% d’aforament, i que els comerços passin del 30 al 50% d’aforament.

El comerç i la restauració podran obrir els interiors dels establiments amb el 50% d’aforament. I els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts podran obrir amb un 70% d’aforament. 

Tercer tram: reunions fins a un màxim de 10 persones

El tercer tram “ens situarà al 21 de desembre, si tot va en la bona direcció”, ha explicat Meritxell Budó, que ha dit que en aquesta fase “les activitats socials es podran realitzar amb un màxim de 10 persones”, el que correspon a dues bombolles de convivència habitual.

En l’àmbit esportiu, l’aforament a l’aire lliure passarà al 70% i als interiors al 50%. I els actes religiosos i cerimònies civils passaran al 50% d’aforament. 

Quart tram: recuperació progressiva de la presencialitat en l’àmbit educatiu

En el quart tram, que seria a partir del 4 de gener, la consellera ha explicat que “les novetats seran en l’àmbit educatiu, ja que es recuperarà progressivament la presencialitat a batxillerat i extraescolars, i es recuperaran les competicions esportives”. També, els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts podran obrir amb la limitació del 70% de l’aforament però el màxim de persones passarà a ser de 1.000.